Hopp til innhold

Nye tall: Den norske våren kommer to uker tidligere

I snitt kommer våren nå to uker tidligere i Norge enn for 30 år siden. Tendensen med kortere vintre og flere varme dager vil fortsette å øke, ifølge klimaforsker.

Haglbyger

SPIRER TIDLIGERE: Mange synes det er fint når det spirer, men en tidligere vår fører også med seg flere negative konsekvenser for natur og miljø.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Flere steder i landet er fuglekvitter og grønne skudd i full gang.

Og kanskje har det allerede holdt på en stund – nye beregninger fra Meteorologisk institutt viser at våren i gjennomsnitt nå slår til to uker tidligere over hele landet enn for 30 år siden.

– Vi ser en tydelig forskjell. Vinteren har krympet og våren har derfor forskjøvet seg, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.

Sammen med en kollega har hun sammenlignet gjennomsnittstemperaturen i de to såkalte normalperiodene, som er 1961–1990 og 1991–2020.

Funnene viser store endringer, og at årstidene forandrer seg, ifølge Skaland.

– Det er flere dager med mildere temperaturer tidligere på året. Vi ser også at det er økt nedbør, som nå kommer i form av regn istedenfor snø, sier klimaforskeren.

22 dager tidligere vår

Den meteorologiske definisjonen av vår er når temperaturen er mellom 0 og 10 grader, i tillegg til at den er stigende.

I flere områder i Sørøst-Norge og indre deler av Troms og Finnmark er områdene i Norge som merker størst forskjell. Her kommer våren nå rundt tre uker tidligere.

Ved Færder fyr starter våren statistisk sett nå 22 dager tidligere enn for 30 år siden.

Remi Halvig

VÅR MED BISMAK: Remi Halvig synes det er deilig at våren kommer tidlig, men liker ikke konsekvensene for klima og miljø.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

I solsteiken ved Verdens ende på Tjøme, går Remi Halvig tur – kun ikledd skjorte. Han bor i området, og har merket seg endringene.

– Det er jo deilig at våren kommer før. Men når man tenker på natur- og miljøforandringene, og menneskeskapte klimaendringer, så er det ikke så bra, sier Halvig.

Sjekk klimaendringene i din kommune – NRK

Følger man «vårdefinisjonen», og metoden som brukes for normalperioder, har ikke Vestlandet vinter.

Reidun Gangstø Skaland

BEKYMRET: Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland mener det er grunn til å være bekymret over at våren kommer tidligere.

Foto: Mai-Linn Finstad

I Oslo har vinteren blitt 22 dager kortere og våren starter ti dager tidligere.

I Trøndelag og ytre deler av Troms og Finnmark er endringen minst. Der kommer våren cirka en uke tidligere.

– I gjennomsnitt har vårmånedene mars til mai blitt cirka én grad varmere, og 18 prosent våtere de siste 30 årene, sier Skaland.

Mer flom og forvirring

Tendensen med færre vinterdager og flere vår- og sommerdager er noe vi vil se i økende grad fremover, ifølge Skaland.

– Mange ser det kanskje som positivt at våren kommer tidligere, men dette er en direkte konsekvens av klimaendringene, sier hun.

Selv om tre til fem dager tidligere vår noen steder ikke virker mye, understreker klimaforskeren at det samlet kan få konsekvenser.

– Flere vekslinger mellom mildvær, regn og frost utover våren gir konsekvenser for planter og dyr. I fjor hadde vi en ekstra varm april med en påfølgende kald mai, som ga utfordringer for landbruket, sier Skaland.

Thor Lindseth i Nybergsund

VÅRFLOM: Vårflom i Trysil i 2019.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Tidligere snøsmelting, og da tidligere vårflom, er også noe som er registrert i økende grad. Kommuner som Otta, har hatt gjentatte problemer med økt vårflom.

– Det er grunn til å bekymre seg over klimaendringene. Det er viktig at vi kutter utslipp for at ikke konsekvensene skal bli større enn de allerede har blitt, sier Skaland.

For dem som liker å ta skiene fatt, kan økte temperaturer være et dårlig tegn.

– Det blir stadig mindre sjanse for snø i påskeferien i lavlandet. Man må lenger opp for å sikre seg samme snømengde som tidligere, sier hun.

Sjekk klimaet der du borSøk etter din kommune

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger