Hopp til innhold

Nye sammenstøt i Barcelona i kveld

Det blir i kveld meldt om nye sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av Barcelona. Søppeldunker og pappkasser er satt i brann flere steder. Du kan se direkte bilder fra byen her.

Demonstrasjoner i Barcelona

Tirsdag var det nye sammenstøt mellom politi og demonstranter i Barcelona.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Mandag stormet tusenvis av katalanere flyplassen i Barcelona, i protest mot at ni tidligere katalanske politikere er dømt til mellom 9 og 13 års fengsel.

Ifølge myndighetene i Catalonia ble 170 personer skadd, blant dem 40 politifolk, i sammenstøt på flyplassen El Prat i Barcelona og andre steder i regionen.

Sammenstøtene fortsatte fram til tidlig tirsdag morgen. Tirsdag kveld har aktivister igjen blokkert gater og jernbanelinjer.

Tirsdag kveld er det antent branner flere steder langs gatene i sentrum av millionbyen. Politiet patruljerer sentrumsgatene med pansrede kjøretøy. Det blir meldt om sporadiske sammenstøt mellom politi og demonstranter flere steder i byen. Spenningsnivået mellom partene har steget utover kvelden.

Ved 23.30-tiden tirsdag kveld lover den spanske regjeringen i en kunngjøring at de skal få flutt på de voldelige demonstrasjonene, uten å spesifisere hvilke tiltak de vil sette i verk. De sier at en liten minoritet prøver å påtvinge innbyggerne voldsbruk i gatene i Barcelona og andre byer i Catalonia.

Dramatikk på hotellet

Norske Christopher Falck Anderssen, som selv er brannmann og som bor på et hotell i sentrum, forteller til NRK like før klokken 23.30 at det litt tidligere i kveld var ganske dramatisk.

– Det brant i gaten på begge sider av hotellet, og da ble vi litt svett. Nå har det heldigvis roet seg litt akkurat her, sier han. De skal reise hjem i morgen, og han er spent på om togene ut til flyplassen vil gå som normalt. Det har vært antent branner også på metroen, forteller han.

Aktivistene, som er for katalansk uavhengighet, innkalte til nye sitt-ned-aksjoner fra klokken 19.00 tirsdag kveld. Ifølge El Pais opplyser politiet at så mange som 40.000 demonstranter har samlet seg i sentrum av Barcelona.

Bilder fra nyhetsbyrået Reuters viser blant annet at politiet har kastet røykgranater mot demonstranter tirsdag kveld. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at noen er skadd.

AMPERT: Video fra mandagens demonstrasjoner og sammenstøt i sentrum av Barcelona og El Prat-flyplassen.

– Et nesten uløselig problem

Grasrotbevegelsen som står bak demonstrasjonene har fått navnet «Demokratisk tsunami».

De har oppfordret til fredelige demonstrasjoner mot dommene mot flere av de katalanske politikerne som har stått i bresjen for å løsrive Catalonia fra Spania.

U.N. Special Advisor on Cyprus Espen Barth Eide looks on during his meeting with Greek Foreign Minister Nikos Kotzias at the Foreign Ministry in Athens

Espen Barth Eide, tidligere utenriksminister og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Foto: Costas Baltas / Reuters

Tidligere utenriksminister, nå stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, forklarer at bakgrunnen for dommene, er at katalanske ledere for to år siden gikk ut og erklærte katalansk uavhengighet.

Bakgrunnen er en folkeavstemning, som etter spanske myndigheter syn var ulovlig. Eide påpeker at under halvparten av Catalonias befolkning deltok i avstemningen.

– De siste årene har regjeringen egentlig klart å ta noe av gnisten ut av opprøret, fordi man valgte en mykere form. Men nå fikk lederne det mange katalanere mener er brutale straffer, det har ført folket ut på gatene igjen, sier Eide.

Han mener de strenge fengselsstraffene har gitt «et nasjonalistisk prosjekt som hadde mistet litt fremdrift», en ny kraft.

– Nå er det ikke selvstendighet i seg selv, men reaksjonene på straffene, det handler om. Det har blitt et nesten uløselig og vanskelig problem, sier Eide.

– Må erstattes av noen med is i magen

Eide mener det igjen er på tide at uavhengighetskampen til Catalonia handler om politikk, ikke juss, og får støtte av Marcus Buck, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

– Politikken har vært satt på vent, fordi det har vært i domstolens hender. Det skulle aldri

Marcus Buck

Marcus Buck, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

havnet der. Alle statsvitere jeg kjenner sier at grunnloven må revideres, og det har kommet mange forslag til hvordan det skal gjøres. Problemet er bare det at vil ta tid, sier Buck, som mener uavhengighetskampen til Catalonia hadde nytt godt av nye ledere.

– De katalanske uavhengighetsforkjemperne sier de ikke har den tiden, men de innrømmer samtidig at de ikke har flertall. For å redde sitt eget skinn, så kan de ikke si at de må tenke langt frem. De må erstattes av andre, som har is i magen.

Over 150 kansellerte flyavganger

Tre personer ble pågrepet i forbindelse med uroen mandag, ifølge spanske medier.

Sammenstøtene fikk store konsekvenser for flytrafikken til og fra Barcelona. 110 flyavganger ble innstilt, og problemene fortsatte tirsdag morgen, da 45 flyavganger ble innstilt, ifølge spanske flyplassmyndigheter.

Tusenvis av flypassasjerer er blitt sittende fast på flyplassen, og mandag tok mange med seg koffertene sine og forsøkte å komme seg bort via hovedveier og ved å krysse jordene like ved.

Kenneth Fossen var på El Prat-flyplassen mandag ettermiddag, og så flere tusen demonstranter da han satt i flyet.

– Det var en litt ekkel følelse, fordi vi så snuttene på nettet av politiet som sloss med demonstranter, og man vet at det var like ved, sa Fossen til NRK.

SWP4wLykYEY

En demonstrant blir arrestert av opprørspoliti på flyplassen i Barcelona mandag.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Etterforskes

Tirsdag var flere veier og jernbanetraseer fortsatt stengt, mens aktivister ventet på nye instruksjoner fra gruppen som koordinerer protestene.

Ifølge Spanias fungerende innenriksminister Fernando Grande-Marlaska blir Demokratisk tsunami, gruppen som står bak demonstrasjonene, etterforsket.

Demo

Minst 170 personer skal ha fått medisinsk behandling etter demonstrasjonene i Barcelona mandag. Minst 40 av dem er politifolk.

Foto: Pau Barrena / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt