NRK Meny
Normal

Nye Nav-tall: 5500 jobber i faresonen

Antallet oppsigelser og permitteringer varslet inn til Nav i januar, har økt med nesten 80% sammenlignet med samme måned i fjor. – Tyder på at arbeidsledigheten vil fortsette å øke, sier Nav.

Åge Hope

Åge Hope jobber i Bergen Engines. Denne måneden ble 125 av kollegene hans helt eller delvis permittert.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK

– Vi må jo prøve å gjøre det beste ut av det. Det har kanskje vært litt mer å gjøre. Vi må ta vare på hverandre.

Åge Hope har bygget motorer på Bergen Engines i Åsane i snart 21 år. Nå er det litt stillere i gangene på jobb. Rundt 120 av kollegene hans ble helt eller delvis permittert 1. februar. Det kan bli mange flere som dem fremover.

Nesten 5500 mennesker står i dag i fare for å miste jobben eller bli permittert, viser ferske tall fra Nav.

Over 3000 mulige oppsigelser og rundt 2300 mulige permitteringer ble varslet inn til Nav i januar. Dette er 2400 flere enn samme måned i fjor, en økning på nesten 80%.

78,8% økning i varsler om oppsigelser og permitteringer mellom januar 2015 og januar 2016. Grafikk
Foto: Morten C. Solem / NRK

Sør-Vestlandet sliter mest

Sigrun Vågeng

– Tallene har økt veldig, sier Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i Nav.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tallene peker på at arbeidsledigheten vil fortsette å øke over de neste månedene, sier Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i Nav:

– Vi er faktisk i en situasjon hvor vi har de nest høyeste tallene på varsler om permitteringer og oppsigelser siden finanskrisen.

Over halvparten av de mulige oppsigelsene og permitteringene er knyttet til oljenæringen. Geografisk er det Sør-Vestlandet som sliter mest. Rogaland og Hordaland har henholdsvis fått over 1900 og 1100 varsler. Også Agder-fylkene og Møre og Romsdal blir rammet. Det står bedre til på Østlandet, og i Trøndelag og Nord-Norge. Det var ingen varsler i Oppland, Buskerud og Telemark.

Laster kart, vennligst vent...

Grafikken viser hvor i landet det er kommet flest varsler om permitteringer og oppsigelser i løpet av januar

– Mulig å finne jobb

Bedrifter som planlegger å si opp eller permittere over 10 arbeidstakere må melde fra til Nav en måned i forveien. Det betyr ikke nødvendigvis at alle som varsles gjennomføres. Under finanskrisen var det mange små bedrifter som ble rammet, som ikke måtte melde fra. Derfor tror ikke Nav arbeidsledigheten vil øke like mye som den gang.

Det er ikke bare dårlige nyheter, mener Vågeng, spesielt for de arbeidsledige som er villige til å flytte eller pendle:

– Januar-tallene viser at det er ledige jobber i store deler av landet, for eksempel er det få varsler om permitteringer og oppsigelser i Nord-Norge, i Trøndelag og på Østlandet. Så det er mulig å finne seg jobb.

Bergen Engines har tro på fremtiden, sier personalsjef Rebekka Eldøy:

– Vi har behov for fleksibilitet for å sikre helt kritisk kompetanse for oss. Det er og grunnen til at vi har valg permittering som et tiltak for å redusere kostnadene når vi har behov for det.

Åge Hope er mindre sikker:

– På de 20 årene jeg har jobbet her har jeg ikke opplevd akkurat dette. Det har vært nedgangstider før, men ikke sånn som dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger