Hopp til innhold

Flere lærlinger skal få plass

I dag legger regjeringen fram et forslag om å endre dagens regelverk slik at det ikke lenger er frivillig for alle bedrifter å ha lærlinger.

Regjeringen legger frem forslag om minst en lærling per oppdrag som gjøres for staten.

ETTERLENGTET: I fjor sto 8636 personer uten lærlingeplass i Norge ifølge Utdanningsdirektoratet. LO mener tiltaket er godt, og etterlengtet. Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Regjeringen vil at alle relevante bedrifter må ha en minst én lærling per oppdrag de gjør for staten.

– Når staten for eksempel skal sette i gang et byggeprosjekt kommer det til å stå i kontrakten at bedriftene skal ha lærlinger som er involvert i prosjektet. Det har ikke skjedd til nå, og det er merkelig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener de nye kravene vil skape flere lærlingeplasser.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Kravet om å ha lærlinger skal bare gjelde for konkurranser i bransjer hvor det er behov for læreplasser. Kunnskapsdepartementet skal i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet foreslå hvilke bransjer kravet skal gjelde for.

Relevant erfaring

Jonas Langstad Heggedal mener det er en god idé, og har fått verdifull erfaring som betonglærling. Om et halvt år er han ferdig betongarbeider med to år yrkesfag og to år som lærling bak seg. Han er en av de som har fått relevant lærlingeplass i Betonmast, og har også mulighet for å fortsette i bedriften.

Betonglærling Jonas Langstad Heggedahl

Jonas Langstad Heggedal mener tiltaket er godt. Selv får han fortsette etter lærlingeperioden.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Jeg skal bli her, men jeg kjenner en del som ikke har fått lærlingeplass, og de jobber på butikker og bensinstasjoner, sier Langstad Heggedal.

– Hva tenker du om at det ikke er nok plasser til alle da?

– Det er selvfølgelig dumt. Men nå skal det sies at noen av dem som får lærlingplass kanskje ikke skulle hatt det heller. Har du mye fravær så får du ikke lærlingplass, det står litt på deg selv også. Det er ikke bare at det er for lite plasser, sier Langstad Heggedal.

Stor mangel på plasser

1.desember i fjor sto 8636 personer uten lærlingeplass i Norge, ifølge Utdanningsdirektoratet. LO mener tiltaket er godt, og etterlengtet.

– Dette er vi veldig fornøyd med, og noe vi har etterlyst lenge fordi vi trenger flere læreplasser og satse på seriøse bedrifter. Det at man er pliktet til å ha lærlinger, som tilsvarer størrelsen på oppdraget, er veldig viktig, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Men hun mener også at flere ting må på plass før organisasjonen blir helt fornøyd.

– Vi trenger også å øke lærlingtilskuddet sånn at det tilsvarer et skoleår, vi trenger å ha bedre karriereveiledning i forhold til dem som skal velge yrke og vi trenger bedre innsats på et tidlig tidspunkt i forhold til yrkesfagelever, sier hun.

Også NHO ønsker tiltaket velkommen, og tror det totalt sett vil styrke kompetansen, og være til gang for norsk arbeidsliv.

– Vi har jobbet sammen med LO for at dette skal bli innført i alle offentlige anbud. Vi trenger mange faglærte personer fremover i våre bedrifter, og sånn sett er dette et viktig tiltak, sier NHOs kompetansedirektør Are Turmo til NRK.

Created by InfoDispatcher

AKTUELT NÅ