Hopp til innhold

Nye koronatiltak fram til desember

I uke 43 ble det meldt om 1290 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. 54 personer er lagt inn på sykehus. Regjeringen strammer inn med nye koronatiltak.

SpIR2NkYGZ8

NYE TILTAK: De nye tiltakene skal vare til tidlig desember. Erna Solberg håper da at smittesituasjonen tillater en julefeiring som ligner med på den vi er vant med.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Denne høsten har koronasmitten kommet som høstmørket. Litt mer dag for dag, sier statsminister Erna Solberg.

Nå strammer regjeringen inn og tiltakene vil vare fram til tidlig i desember. Tiltakene skal målrettes til de situasjonene der mange smittes.

  • I private hjem bør en ikke ha mer enn fem gjester som ikke er fra samme husstand. Du kan ha besøk av en annen familie som er flere enn fem.
  • Alle bør være sammen med færre personer i løpet av en uke.
  • På private arrangementer går grensen på antall deltagere fra 200 til 50. Hvis det er et offentlig arrangement kan det være 200 personer.
  • Utenlandske arbeidstakere fra det EU kaller røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.
  • Øvrige arbeidstakere fra utlandet må teste negativt hver tredje dag og bo på enerom de første dagene.
  • Arbeidstakere som kommer fra land som EU kaller røde må være i karantene i ti dager.

Tiltakene innføres natt til onsdag. Bedrifter med mange utenlandske ansatte får tid til å omstille seg de nye reglene for arbeidstakere, derfor gjelder de fra natt til lørdag.

Unntak for de yngste

Når regjeringen strammer inn, gjør de noen spesielle unntak for de yngste.

– Barn som går på barneskole eller barnehage skal kunne ha bursdag eller halloweenfest med vennene som de allerede er mye sammen med, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Men hun ber alle sette seg inn i lokale regler før planleggingen av en halloweenfest.

– Denne høsten har vi sett at det har vært mye smitte blant unge voksne. Det betyr at elever på ungdomsskolen, videregående og studenter og andre unge voksne, må følge de samme reglene som oss voksne for hvor mange de kan være sammen med, sier Melby.

H1cqXWzc34k

ALLE MÅ TA I ET TAK: Guri Melby sier hun håper at alle barn kan gi bestemor og bestefar en klem til jul.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

150 lokale utbrudd

Både på pressekonferansen og i Dagsnytt 18 redegjør statsministeren og helseminister Bent Høie for årsaken til at de nasjonale smittereglene også gjelder for deler av Norge som har opplevd mindre smitte:

– Det er fordi nå har vi hatt omlag 150 lokale utbrudd, både på små og store steder, og hyppigheten av de lokale utbruddene øker og omfanget av smitten i samfunnet øker. Og det betyr at for å redusere risikoen for at for mange lokale utbrudd til slutt blir en nasjonal bølge, må vi ha noen nasjonale tiltak.

Norske kommuner får nå nye verktøy i verktøykassen for å håndtere eventuelle smitteutbrudd.

Kommunene kan begrense private sammenkomster til ti personer, eller 20 på sammenkomster utenfor hjemmet. De kan også innføre påbud om munnbind og hjemmekontor som hovedregel.

SV vil ha endring i smittevernloven

– Strategien er å slå hardt ned lokalt og de fleste kommuner som har fått smitte har vist at de klarer dette, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

I en e-post til NRK sier SVs partileder Audun Lysbakken at han oppfordrer alle til å følge tiltakene:

– Det er likevel alvorlig at folks friheter begrenses uten bedre demokratisk forankring. Regjeringen kan ikke fortsette å ta disse beslutningene helt alene. Folk og næringer som rammes har rett til å bli hørt, skriver Lysbakken.

Stortinget behandler nå et forslag fra partiet om endringer i smittevernloven, opplyser Lysbakken. Forslaget innebærer at Stortinget skal ta stilling til om tiltakene regjeringen vil iverksette er rimelige.

FHIs anbefalinger til regjeringen

Fra før har Folkehelseinstituttet kommet med følgende anbefalinger:

  • Arbeidsreisende fra områder i Europa med høyt smittepress bør ikke unntas fra innreisekarantene i arbeidstiden. Forkortet karantene ved testing kan vurderes.
  • Bare inntil femti deltakere kan delta på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente. Unntak gjøres der deltakerne sitter i tilviste og fastmonterte seter under hele arrangementet; da tillates 200 deltakere for alle typer arrangementer.
  • Kommunene pålegges å øke tilsynet med at serveringssteder og arrangement overholder smittevernreglene.
  • Det bør være en tydelig plan for samordning av tiltak for kommuner som har mye samhandling i forbindelse med arbeid og fritidsaktiviteter.

Det er ikke snakk om en smittebølge nummer to, og FHI skriver at situasjonen nå er mye mindre dramatisk enn i mars.

Oslo strammer inn

Oslo står for omtrent en tredel av alle smittetilfellene, står det i rapporten fra FHI. Mandag informerte byrådsleder Raymond Johansen om at alle smitteverntiltak videreføres.

Raymond Johansen med munnbind

Byrådsleder Raymond Johansen ber alle følge tiltakene for å bremse smittespredningen i Oslo.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

I tillegg blir flere nye tiltak innført fra torsdag klokka 12:00:

  • Påbudt med munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.
  • Påbudt å bruke munnbind på serveringssteder når man ikke sitter ved et bord.
  • Serveringssteder får ikke slippe inn nye gjester etter klokken 22.00.
  • Forbud mot mer enn 20 personer på arrangementer innendørs uten faste seter.
  • Unngå kontakt med mer enn 10 personer i uka.
  • Hjemmekontor er hovedregelen.
  • Universiteter og høyskoler bør ha digital undervisning der det er mulig.

– De fleste smittes hjemme

I Oslo øker smitten, og det har oppstått lokale utbrudd i flere kommuner. Blant annet i Trondheim, Gjøvik og Hammerfest.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er tydelig at det er nødvendig med endringer for å ned smitten.

– Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes. Det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, sier Nakstad til NRK.

Han tror vi kan se effekt av de nye tiltakene i løpet av to eller tre uker.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ønsker målrettede smitteverntiltak som øker etterlevelse.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Nakstad sier at de fleste smittes hjemme av noen som kommer hjem syke, og på ulike private sammenkomster. Men smitten sprer seg også andre steder, som på serveringssteder.

– Fellesnevneren er mange mennesker innendørs over lang tid. En person som er syk kan smitte mange, sier han mandag i Nyhetsmorgen.

AKTUELT NÅ