NRK Meny
Normal

Nye behandlingsformer gir håp for føflekkreft-syke

Alvorlig syke pasienter med føflekkreft kan bli friske takket være nye behandlingsformer. Det er nå håp selv om kreften har spredd seg.

Føflekksjekk

HUDSJEKK: Føflekkreft er en av kreftformene nordmenn frykter mest, men stadig flere rammes. I dag oppfordres nordmenn til å sjekke føflekker.

Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

– Det har skjedd en utrolig utvikling i behandlingen av pasienter som har føflekkreft med spredning, sier Steinar Aamdal, som er professor ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Dreper kreftceller

Føflekkreft er en svært dødelig sykdom hvis den ikke blir oppdaget i tide. Derfor er det viktig å gå til lege med en gang føflekker forandrer seg.

322 nordmenn – 144 kvinner og 178 menn – døde av føflekkreft i 2014, viser tall fra Kreftregisteret. Og for første gang passerte antall nordmenn som er rammet av den fryktede krefttypen dette året 2000 tilfeller. I dag oppfordres nordmenn til å sjekke mistenkelige føflekker under den nasjonale hudsjekkdagen.

Steinar Aamdal

TI ÅR LENGER: – Studier der mange tusen pasienter har deltatt, viser at de kan leve i opp til ti år etter behandlingen selv om sykdommen har spredd seg, forteller Steinar Aamdal, professor ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Foto: UIO

Men forskningen på behandlingsformer har gjort fremskritt som gir håp for dem som likevel rammes:

Den nye behandlingen kalles immunterapi. Dette er en samlebetegnelse på flere metoder for kreftbehandling. Enkelt forklart går de ut på å stimulere immunforsvaret i kroppen så mye at det dreper kreftcellene.

Lever i mange år

– Vi har nå to slike behandlingsmuligheter ved norske sykehus. Resultatene er virkelig oppløftende, sier Aamdal.

Han forteller at flere pasienter som i utgangspunktet ikke hadde lenge igjen å leve, har fått et helt nytt liv.

– Studier der mange tusen pasienter har deltatt, viser at de kan leve i ti år etter behandlingen, selv om sykdommen har spredd seg, forsetter han.

– Betyr det er de er helt fri for kreft?

– Det vet vi ikke ennå. Vi trenger nok litt mer observasjonstid. Men kreftleger som behandler disse pasientene er overbevist om at de er det – siden de lever i så mange år etter behandlingen.

Kan se kreften

Som alle andre stresser likevel Aamdal nødvendigheten av å sjekke føflekker med jevne mellomrom.

– Det utrolige er at dette er en kreftform som vi kan se med øyet og dermed oppdage i en tidlig fase. Det gir gode prognoser med tanke på å overleve.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger