Hopp til innhold

Ny vulkansky styrer unna Norge

Den siste vulkanskyen fra Island rammer foreløpig ikke Norge. Alle flyavganger til og fra Færøyene er berørt, og det har vært noen andre omdirigeringer på transatlantiske flygninger og forsinkelser.

Vulkansky

Vulkansky over Island fra utbruddet i april.

Foto: NRK

Torsdag hadde vulkanen under Eyjafjallajökull på Island nye og mer intensive utbrudd, etter at vulkanen har ladet opp de siste dagene.

– Lava har sluttet å strømme fra krateret og utbruddet er nå igjen eksplosivt, sier den islandske geologen Björn Oddson til nyhetsbyrået AFP.

– Akkurat nå ser vi ikke i nærheten av så mye aske som i de første dagene av utbruddet, som lammet flytrafikken i én uke i april, opplyser han.

Ved mer eksplosiv aktivitet blir asken finere. Den kan derfor komme til å skape problemer for luftrommet i Europa hvis aktiviteten øker, ifølge Oddson.

Fredag har noen transatlantiske fly blitt omdirigert, og det har vært noen forsinkelser, opplyser den felles europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol.

Norge ikke rammet

– Området med potensielt høyere askekonsentrasjon er forventet å strekke seg fra Island og til så langt sør som den vestlige enden av den iberiske halvøy, uttaler Eurocontrol.

Ingen ting tyder på at askeskyen vil blåse mye mot Norge, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved meteorologisk instittt til NRK.

– Prognosene vi har tilsier at Norge ikke rammes, bortsett fra en liten tunge i den sørligste delen av norskehavet i ettermiddag og kveld, sier Mentzoni.

Vindretningen gjør at askeskyen foreløpig ikke rammer Norge, opplyser informasjonsrådgiver Marit Kvarum ved Luftfartstilsynet, som regulerer norsk luftrom.

Det er forventet aske opp til 35.000 fot i enkelte området. I det siste har asken nådd 20.000 fot.

Les også: Nytt kraftig vulkanutbrudd på Island
Les også:
Vulkanen lader opp til nytt utbrudd

Holder seg unna

Vi har nå en såkalt «østlig værtype», det vil si at vinden blåser vestover - bort fra Norge.

– Det har vi hatt i en periode nå. Det har ført til at askeskyen holder seg unna Norden og resten av Europa, sier Kvarum i Luftfartstilsynet.

Både Luftfartstilsynet og Avinor følger situasjonen nøye.

– Foreløpig ligger flyforbuydssonen et godt stykke utenfor norsk luftrom, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NRK.

Saken fortsetter under kartene

Askekart 12.00 fredag

Prognosen for midt på dagen fredag, fra London Volcanic Ash Advisory Centre.

Foto: Met Office
Askekart fra Met Office

Prognosen viser situasjonen fredag kveld.

Foto: Met Office

Luftfartstilsynet: Oppdaterte prognosekart for vulkansk aske
Met Office: Hele prognosekartet for fredag

Irland rammet

Askeskyen ligger nå i et belte ned over Atlanterhavet fra øst for Island til vest for Spania.

– Vi har en foreløpig prognose frem til midnatt. Etter den kan ikke flyene fly i store deler av irsk luftrom, sier Kvarum i Luftfartstilsynet.

Les også: Irske flyplasser stenger igjen

Flere irske flyplasser ble stengt torsdag kveld, men har gjenåpne utover dagen fredag, melder irske luftfartsmyndigheter.

Alle flyavganger til og fra Færøyene er i dag berørt av askeskyen fra Island, skriver den danske avisen Politiken.

AKTUELT NÅ