Ny virusvariant oppdaget i Danmark

To tilfeller av en ny variant av koronaviruset er påvist i Danmark. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det ikke er overraskende, men samtidig bekymringsfullt.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad svarer på de ti mest stilte spørsmålene om korona og påske.

– Nye virusmutasjoner kan føre til at man må justere vaksinene fremover, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Danmark meldte fredag at de hadde oppdaget to tilfeller av en ny mutert britisk variant av koronaviruset.

– Denne virusvarianten har ikke blitt sett før i Danmark. Den ble først oppdaget i Storbritannia, skrev helseminister i Danmark Magnus Heunicke på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Virusvariant E484K

Den nye mutasjonen er i utgangspunktet lik den britiske varianten, som kalles for B117. I tillegg har den en mutasjon som man finner i den sørafrikanske virusvarianten og i den brasilianske varianten. Den nye mutasjonen har fått navnet E484K.

– Det er ikke så veldig overraskende at det skjer, men det er bekymringsfullt at denne mutasjonen, som vi kjenner godt fra det brasilianske og sørafrikanske viruset, dukker opp på det britiske viruset, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Mutasjonen gjør at disse muterte virusene er mindre følsomme for antistoffer.

– Man blir bekymret både for vaksineeffekten og for antistoffeffekten, dersom du har vært syk tidligere, sier Nakstad.

Han legger til at de vaksinene som er i bruk i Norge nå, foreløpig ser ut til å virke godt på den brasilianske og sørafrikanske mutasjonen.

Vaksinejustering

Man er mer usikker på om effekten er redusert på den britiske varianten, når den har fått denne tilleggsmutasjonen.

– Det er bekymringsfullt, og det kan bety at man må justere på vaksiner fremover, selv om man har fått vaksine i første omgang, sier Nakstad.

Når de muterer på samme virus, får viruset egenskaper som gjør at det både sprer seg lett og kan motstå vaksine og antistoffer for gjennomgått sykdom.

– Den kombinasjonen kan gjøre at slike virus kan få fortrinn, og da er det de virusene vi må ha fokus på i framtiden når man eventuelt skal justere på vaksinen, sier han.

Nedsatt følsomhet overfor antistoffer betyr ikke nødvendigvis at vaksinene ikke har noen effekt. Men det kan bety at de har nedsatt effektivitet overfor denne virusvarianten.

Det britiske koronavirus-varianten, med E484K-mutasjonen, har tidligere bare blitt oppdaget i Storbritannia og Nederland.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.05.2021
2 730
Smittede siste 7 dager
112
Innlagte
774
Døde
1 544 365
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger