Ny vaksine halverer diarétifeller hos småbarn

Den smaker søtt og godt og kan fjerne halvparten av diarétilfellene hos norske småbarn. Vaksinen mot rotavirus-infeksjon tilbys fra i høst til de minste barna i Norge.

Berit Koenig og Marie Haveland

– Den smaker søtt og godt, sier helsesøster Marie Susanne Haveland. Berit Koenig holder datteren Ellinor, som bare er drøyt seks uker gammel.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Berit Koenig

– Jeg stoler på at helsevesenet vet hva de skal vaksinere mot, sier Berit Koenig med datteren Ellinor Koenig Holand.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg gir litt og litt om gangen for å se at hun svelger unna, sier helsesøster Marie Susanne Haveland. Hun sprøyter vaksinen mot rotavirus forsiktig inn i munnen på Ellinor Koenig Holand.

Moren hennes, Berit Koenig har tatt med den seks uker gamle jenta til St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo. Her får hun smake det siste tilskuddet til det norske barnevaksinasjonsprogrammet: Rotarix.

Ingen stikk

– Jeg vil jo ikke at datteren min skal bli syk, og så stoler jeg på at det norske helsevesenet vet hva de skal vaksinere mot, sier Berit Koenig.

Ingen sprøytespisser eller stikk er involvert. Vaksinen sprøytes bare inn i munnen.

– Den smaker søtt og godt, så de fleste barna liker den, sier helsesøster Haveland.

900 innleggelser

Om foreldrene til et helt årskull takker ja til vaksinen, blir den gitt til om lag seksti tusen småbarn hvert år. Rotavirusinfeksjonen er så vanlig at de aller fleste har hatt den når de er fem år gamle.

– De fleste blir friske helt av seg selv. Men sykdommen fører hvert år til sju tusen legebesøk og 900 sykehusinnleggelser i Norge. Vi er derfor glad for å kunne tilby denne vaksinen til alle barn født etter 1. september, sier overlege Marianne Bergsaker ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet. Hun mener vaksinen vil ha stor effekt:

– Det er mange ulike bakterier og virus som kan forårsake mage- og tarminfeksjon. Men vi regner med at omtrent halvparten av infeksjonene skyldes rotavirus.

Alle kan få

Selv om rotavirusinfeksjon svært sjelden er dødelig i Norge, så antar ekspertene at rundt en halv million barn i verden hvert år dør som følge av denne sykdommen.

Vaksinen er altså gratis for barn født etter 1. september.

– Men det er mulig å få vaksine hos oss også til barn som er født tidligere, selv om det er noen alderskriterier. Da må man betale selv. En vaksine koster 550 kroner, og gis to ganger, sier helsesøster Marie Susanne Haveland ved St. Hanshaugen helsestasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger