Ny undersøkelse viser høy tillit til helsemyndighetenes koronarespons

Nesten tre firedeler i en fersk undersøkelse svarer at de er bekymret for hvordan koronasituasjonen påvirker dem og familien. Andelen som er redde for å bli smittet er høyest i Oslo.

Koronatesting ved Bergen legevakt

TESTING: Medisinstudentene Krister Stokke (tv), Lionel Gerieka og Iselin Kulild er inne i teltet ved legevakten i Bergen fredag. De tar halsprøver av folk for å se om de er smittet med korona.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi ser at vi har en bekymret befolkning med høy tillit til helsemyndighetene, sier Eva Fosby Livgard i analysebyrået Kantar TNS (tidligere TNS Gallup).

NRKs opptelling viser at nesten 900 personer er bekreftet smittet av koronaviruset fredag ettermiddag. 28 koronasmittede er lagt inn på sykehus, ifølge Helsedirektoratet.

Statsminister Erna Solberg bekreftet direkte på Dagsrevyen torsdag at én person har mistet livet, etter å a vært smittet av viruset.

Fra klokken 10 torsdag til klokken 10 fredag intervjuet analysebyrået Kantar TNS 947 personer om myndighetenes håndtering av koronasituasjonen og egen smittefrykt.

Livgard mener undersøkelsen viser at koronasituasjonen preger befolkningen, og at de fleste tar innover seg det som skjer.

– Folk er bekymret for konsekvensene koronasmitte kan få for dem selv og deres familie, sier Livgaard.

– Korrekt inntrykk av informasjonen

Videre forteller Livgard at de aller fleste som er intervjuet, sier de har tro på at myndighetene setter inn de riktige tiltakene for å håndtere situasjonen på best mulig måte.

– De har også tillit til at helsemyndighetene gir et korrekt inntrykk av situasjonen, og de er godt fornøye med informasjonen de mottar.

Nesten 80 prosent av de spurte sier de følger mer med på nyheter nå, enn de gjorde for en uke siden, forteller Livgard.

– Vi ser at befolkningen er blitt mer nyhetssøkende ved at de ønsker å holde seg oppdatert om situasjonen. Vi ser også at folk lytter til de rådene som helsemyndighetene har gått ut med.

Hun viser til tiltakene som flest har iverksatt i løpet av den siste uken; grundigere håndvask, mer bruk av desinfiserende midler og mindre håndhilsning.

Samtidig forteller FHI at det nå kan være stor mørketall når det gjelder smittespredning i Norge.

– Vi har ikke kontroll på smittespredningen som foregår ute i samfunnet, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse hos Helsedirektoratet fredag.

De ansatte i en bedrift i Tromsø har fått beskjed om å ikke håndhilse. Studenter i Tromsø foreslår andre metoder man kan hilse på.

De ansatte i en bedrift i Tromsø har fått beskjed om å ikke håndhilse. Studenter i Tromsø foreslår andre metoder man kan hilse på.

– En forutsetning for at vi skal lykkes

Undersøkelsen er overlevert til Helsedirektoratet.

– Dette er en veldig hyggelig tilbakemelding som viser at vi i stor grad når frem med våre råd. At så mange har stor tillit til det arbeidet helsemyndighetene gjør er utrolig viktig for oss, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi skal fortsette å jobbe videre på samme måte i tiden fremover. Åpenhet og tillit er en forutsetning for at vi sammen skal lykkes med å stoppe eller begrense spredningen.

– Litt mer bekymret utover dagen

Livgaard i Kantar TNS forteller at man ser et lite skille blant de spurte i tiden før torsdagens pressekonferanse, der regjeringen varslet en rekke drastiske koronatiltak, og fra klokken 18.00 samme dag.

Med hjemmel i smittevernloven ble en rekke kulturarrangementer, idrettsarrangementer og frisørtjenester stengt fra klokken 18.00 torsdag.

– Vi ser en utvikling i folks holdninger fra tiden frem til pressekonferansen, og den uroen som begynner å spre seg til befolkningen klokken seks, da mye ble stengt i Norge, sier Livgaard.

Av tallene fremgår det andelen som svarte at de var bekymret for situasjonen var 71 prosent før klokken to på torsdag. Denne andelen økte til 76 prosent etter klokken 18.00 fredag.

Solberg orienterer om koronaviruset

FHI-direktør Camilla Stoltenberg, helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog holdt torsdag pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger