Hopp til innhold

Ny studie: Rusleturer kan redusere tidlig død

Selv noen helt rolige rusleturer reduserer faren for tidlig død betydelig, viser en ny studie. – Dette er svært lett for de aller fleste å få til, sier professor.

VIKTIG: Det er viktig å være i aktivitet, men du må ikke nødvendigvis trene hardt for å minske risikoen for å dø tidlig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Presisering: I den første versjonen av saken framkom ikke forskjellen på aktivtetsnivået på deltakerne i de forskjellige landene - England, USA, Frankrike og Norge. Dermed framsto det som at nordmenn ville oppnå redusert tidlig dødelighet med lavere økning i den fysiske aktiviteten enn det som er korrekt. Saken er oppdaterrt med mer informasjon og flere spørsmål/svar med forsker Ulf Ekelund.

Mens fagfolk hittil har sagt at du må ta i om det skal monne, viser en ny studie fra Norge, Sverige, England og USA at alle monner drar når det gjelder fysisk aktivitet.

– Dette er virkelig positivt, og noe de aller fleste kan klare, sier Ulf Ekelund, som er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH).

– Hva er en rolig rusletur?

– Alle former for fysisk aktivitet har en betydning for å minske risikoen for tidligere død. Hagearbeid, eller bare å gå rolig er også bra, forteller Ekelund.

Ulf Ekelund

NOE ALLE KLARER: Å ta trapper, sykle til jobben, eller ta en rusletur kan utgjøre en stor betydning for helse, forteller idrettsprofessor Ulf Ekelund.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Ingen vil tenke på det som trening

I den såkalte metastudien har de sammenliknet fysisk aktivitet og dødelighet hos mer enn 36.000 personer over 40 år. Den minst aktive fjerdedelen beveget seg bare i litt rask gange to minutter daglig, eller et kvarter i uka.

Den mest aktive gruppa beveget seg tilsvarende, men betydelig mer: 38 minutter daglig.

– Det er snakk om svært moderat aktivitet, som folk flest neppe tenker på som trening. Bare det å parkere bilen eller gå av bussen litt lenger unna butikken er positivt, sier han.

Nordmenn skiller seg ut

Resultatet i forskningen er basert på åtte studier: en fra Norge, en fra Sverige, to fra England og fire fra USA. Om man studerer resultaten fra de forskjellige studierna så er det en viss forskjell.

Det betyr for eksempel at mens den slappeste gruppen i USA beveger seg gjennomsnittlig to minutter om dagen, beveger den slappeste gruppen i Norge seg i ni minutter om dagen. Det gjør at sammenhengen mellom aktivitet og dødelighet er forskjellig i de ulike studiene. Hvis den slappeste fjerdedelen av den amerikanske befolkningen beveger seg i bare fem minutter mer om dagen klatrer de opp til neste fjerdedel, hvor risikoen for tidlig død i gjennomsnitt er 40 prosent lavere.

Til sammenligning må de slappeste nordmennene bevege seg 15 minutter mer om dagen for å klatre opp til neste gruppe, hvor den gjennomsnittlige risikoen for tidlig død er 25 prosent lavere.

Risiko for tidlig død

Den slappeste fjerdedelen av nordmenn beveger seg kun 9 minutter om dagen, den nest slappeste beveger seg 24 minutter om dagen, den neste fjerdedelen beveger seg 38 minutter om dagen og den mest aktive fjerdedelen av nordmenn beveger seg 63 minutter om dagen.

Grafikk: Joakim Digernes-Nordström / NRK

– Nordmenn generelt er allerede langt mer aktive enn de andre i undersøkelsen, og dermed blir resultatet av undersøkelsen annerledes når man ser på bare nordmennene, sier Ekelund.

Men selv om nordmenn er de mest aktive av alle som inngikk i studien, er det fortsatt kun 30 prosent av nordmenn som beveger seg nok til å oppfylle anbefalingene om 150 minutters aktivitet i uken.

– Det betyr at de aller fleste nordmenn bør bevege seg litt mer hver dag enn det de gjør i dag. Jo mer aktiv man er, jo mindre er risikoen for tidlig død. Men det denne undersøkelsen viser som er veldig spennende, er at men ikke trenger å trene kjempehardt hele tiden for å få en stor helsegevinst.

Gå til puben

Rolige gåturer, litt hagearbeid og det å tusle til butikken gjør faktisk en stor forskjell for veldig mange av oss, forteller Ekelund

Eller å gå til puben. I Bogstadveien i Oslo møter NRK en vennegjeng som feirer bursdag.

– Jeg er veldig fornøyd med at hvis jeg bare går til og fra puben eller butikken så har jeg forlenget livet lite grann, sier May Lise Ingelsrud.

På pub

Vennegjengen som feirer bursdag, vurderer å gå kappgang mellom kveldens aktuelle vannhull.

Foto: Ida Theresa Myklebost / NRK

Flere av bursdagsgjestene er fornøyde med at det er så lite som skal til.

– Vi skal på pubrunde i kveld, men da skal vi prøve å bevege oss litt ekstra fra bar til bar, så vet vi at vi får litt ekstra tid til å leve, sier Even Bakken.

Dere går fra pub til pub da?

– Nei, kanskje småløpe eller kappgang, vi får se hvor gøy det blir, avslutter Bakken.

Å ta trappen kan minske risikoen for tidlig død

I løpet av studieperioden på seks år døde fem ganger flere i den minst aktive gruppa som i den som var mest aktive. Men allerede i den nest «slappeste» gruppen, der de beveget seg moderat seks minutter om dagen, døde bare halvparten så mange.

Vekter på treningssenter

MÅ IKKE: Studien viser at du ikke trenger å trene for å leve sunt.

Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

– Vi viser noe som ikke er blitt vist tidligere nemlig at lav intensiv aktivitet har en stor betydning. Før har vi bare visst at moderat og kraftig aktivitet har hatt en betydning. Vår studie gir ytterligere dimensjoner om råd for fysisk aktivitet, forteller Ekelund.

– Kan man virkelig måle ulik dødelighet på så små skiller i fysisk aktivitet?

– Ja, og det er ikke så mye aktivitet som trengs for å øke helsen. Det enkle budskapet er at man bør sitte mindre og bevege seg mer og oftere, men man trenger ikke «trene».

Gruppetime på Spenst treningssenter

ALL FYSISK AKTIVITET VIKTIG: Studien viser for første gang at rolig aktivitet har stor betydning for risikoen for tidlig dødelighet.

Foto: Ingvild A. Eide / NRK

– Er ikke det da et signal om at det ikke er så viktig å drive med trening?

– Nei, det er veldig viktig å drive med fysisk aktivitet, men som er viktig er at all fysisk aktivitet har betydning. Bare det å ta trappene kan minske risikoen for tidlig død. De som trener bør absolutt fortsette å trene.

I den første utgaven av denne saken hadde ikke NRK bakgrunnstallene fra undersøkelsen, som viser forskjellen på amerikanere og nordmenn. Saken er nå oppdatert med de ulikhetene.

AKTUELT NÅ