Harald Stabell er forsvarer for Orderud-ekteparet.
Det fremgår av bevisoppgavene at strategien denne gang blir en helt annen, men Stabell vil ikke si mer enn at bevisføringen blir annerledes.
- Det er generelt slik at en jury lettere vil kunne fristille seg fra herredsrettens behandling dersom det blir lagt fram nye bevis, sier Stabell.
Gudjonsson
Det er ikke nye tekniske bevis i saken. Dermed vil det knytte seg størst ny interesse til vitnepsykologen, Gisli Gudjonsson, og den nye avdelingssjefen i Kripos, Ola Thune.
Gudjonsson har foreløpig fått anledning til å være til stede med egen tolk under Per og Veronica Orderuds forklaringer.
Han vil også kunne vitne i samsvar med straffeprosesslovens paragraf 292, men dersom han forsøker å opptre som en psykologisk løgndetektor vil vitneprovet bli avskåret i tråd med tidligere avgjørelser i Høyesterett.
Rettssaken finner sted i konferansesenteret på Åråsen stadion på Lillestrøm.
Forsvarerne ønsker at vitnepsykologen skal slippe til i retten for å redegjøre for psykologiske tester som ekteparet Orderud har gjennomgått. Det er antydet at testene viser at de to er troverdige. En slik konklusjon vil automatisk stemple andre tiltalte som mindre troverdige og kommer derfor i konflikt med norsk rettsvesens holdninger til bruk av løgndetektorer.
Thune
Det er lite sannsynlig at Gudjonsson vil spille noen stor rolle i ankesaken, selv om han slipper til i vitneboksen. Derimot vil tidligere privatetterforsker, Ola Thune, åpenbart bli et viktig fundament i forsvarets nye strategi. Thune er nå avdelingssjef i Kripos.
Da Orderudsaken ble ført i Nes herredsrett skrev han kommentarer for Nettavisen. Her konkluderte han med at politiet ikke hadde gjort tilstrekkelig for å belyse saken og at tiltale mot ekteparet ikke skulle vært tatt ut.
Også på en rekke andre punkter serverte Thune påstander som forsvarerne nå får på sølvbrett mens aktoratet bare kan fortvile over at Thunes ansettelse i Kripos kom før lagmannsretten hadde avsluttet Orderud-saken.
Prinsipper
Advokat Stabell har tidligere vært kritisk til både medias og kollegers opptreden i Orderud-saken. Nå ser han ikke noe galt i at han har vært med på å engasjere psykologiprofessor Gisli Gudjonsson som sannhetsvitne snarere enn vitnepsykolog, hvis man skal dømme etter forhåndspresentasjonen.
- Vår hensikt med å innstevne dette vitnet er å gi retten et bredest mulig grunnlag for sine vurderinger. Det er opp til lagretten å avgjøre om et slikt vitneprov har noen verdi, men det blir galt om retten avskjærer vitnet, sier Stabell.
Han avviser at de testene ekteparet har gjennomgått kan sammenlignes med bruk av løgndetektor.