– Flere uføre må jobbe

Over 300 000 nordmenn er i dag helt eller delvis uføre. Nå skal mange av disse ut i arbeid, og i dag legger arbeidsminister Anniken Huitfeldt fram en stortingsmelding om hvordan det skal gjøres.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt presenterer i dag en stortingsmelding der målet er å få flere uføre inn i arbeid.

– Jeg vil ut i arbeidslivet.

Depresjoner og ADHD har gjort at Siri Klemetsaune har stått utenfor arbeidsmarkedet i tre år.

– Man blir sittende hjemme for seg selv, uten at noen ting skjer. Og det er veldig skadelig for et ungt menneske, som vil bidra til samfunnet, sier hun.

Hun kan jobbe litt, men ikke hundre prosent. Kommer hun seg ikke ut i jobb snart, blir hun uføretrygdet på heltid.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Siri Klemetsaune

Siri Klemetsaune har stått utenfor arbeidsmarkedet i tre år, og håper på at den nye stortingsmeldingen kan bidra til at hun kommer seg ut i jobb.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Må jobbe

I dag presenterer arbeidsminister Anniken Huitfeldt stortingsmeldinga «Flere i arbeid». Hovedbudskapet er at uføre må jobbe.

– I dag så er det tjue prosent av de uføre som er gradert uføre. Derfor vil vi lage en ny uførepensjon, hvor det er lettere å kombinere det med arbeid, sier Huitfeldt.

– Så skal NAV støtte aktivt opp under dette for å gjøre det mulig for folk å jobbe deltid, slik at flere kan opprettholde en tilknytning til arbeidslivet.

NAV skal styrkes. Flere sykmeldte må jobbe litt, ved hjelp av såkalte graderte sykemeldinger. Og lønnstilskuddsordningen, som lover statlig støtte til bedrifter som ansetter personer som har vært lenge uten arbeid, blir permanent.

– Vi har fått ned sykefraværet gjennom graderte sykemeldinger – at folk ikke blir sykemeldt hundre prosent. Vi har fått opp pensjonsalderen ved at flere jobber ved siden av pensjonen, sier Huitfeldt.

– Nå må vi gjøre samme jobben i forhold til uføre. Det er langt flere som kan jobbe noe, og da må NAV og trygdeordningene støtte oppunder dette.

Ikke imponert

Stortingsrepresentant for Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, mener at dette i realiteten ikke vil utgjøre noen forskjell. Han har ikke lest stortingsmeldingen, men hevder at Huitfeldts forslag er for svake.

– Hovedinntrykket er at dette er veldig puslete, og at det kommer sent og at det er veldig lite. Lønnstilskuddsordningen som regjeringen foreslår høres for meg ut som en blek kopi av en lønnstilskuddsordning, sier Isaksen.

– Det er ikke nok til å klare å få flere tilbake i jobb. Selv om det er noen bra ideer her, så bærer dette preg av en regjering som har blitt veldig idefattig og som går litt på tomgang, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torbjørn Røe Isaksen

Høyre-representant Torbjørn Røe Isaksen mener regjeringens forslag for å få uføre ut i jobb er for puslete.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Et vanlig liv

For Siri Klemetsaune kan den nye stortingsmeldingen utgjøre en forskjell. Hun er en av mange tusen uføre som må ha litt ekstra tilrettelegging for å kunne jobbe.

Etter over tre år i NAV-systemet vil hun ut i jobb, og mens hun venter drømmer hun om hvordan livet vil være om et par år.

– Jeg har jo lyst til å ha et vanlig liv. Med en vanlig jobb, en leilighet og en katt. Det er egentlig sånn jeg ser for meg framtida.

– Hva skal til for at du skal få til det?

– Da må jeg ha en arbeidsgiver som er villig til å satse på meg. Og at NAV løsner litt på reglene sine.

Les også:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger