Hopp til innhold
Atomvåpen på den røde plass
Foto: ARTYOM KOROTAYEV / AFP

Ny Start-avtalen

Oppsummert

Rustningskontrollavtalen Ny START mellom USA og Russland ble forlenget i 2021, men i februar 2022 kunngjorde president Putin at avtalen er «suspendert». INF-avtalen, en annen viktig nedrustingsavtale, brøt sammen i 2019.

 • Ukraina ber om hastemøte i Tryggingsrådet

  Den ukrainske regjeringa ber Tryggingsrådet i FN om å kome saman for eit hastemøte om atomvåpena Russland vil utplassere i Belarus.

  Det ukrainske utanriksdepartementet forventar effektive mottiltak frå Storbritannia, Kina, USA og Frankrike, melder AFP.

  Samstundes kom departementet med sterk kritikk mot Putin sine planar.

  – Russland har nok ein gong vist at dei ikkje evnar å ha atomvåpen for avskrekking og forhindring av krig, men at dei bruker dei som verktøy for trugslar og undertrykking, heiter det i ei fråsegn.

  Søndag kalla EU sin utanrikssjef, Josep Borell, plasseringa av atomvåpen for ei uansvarleg eskalering av situasjonen, og ein trugsel mot europeisk tryggleik.

  – Belarus kan framleis stogge det, det er deira val. EU står klare til å innføre ytterlegare sanksjonar, sa Borell.

  Nato seier at dei fylgjer situasjonen tett, etter at Putin laurdag fortalde om avtalen med Belarus om å utplassere taktiske atomvåpen på deira jord.

  – Russlands tilvising til Natos deling av atomvåpen er totalt misvisande. Nato sine allierte opptrer i fullt samsvar med deira internasjonale forpliktingar. Russland har heile tida brote sine forpliktingar når det gjeld våpenkontroll, nyleg med å droppe å delta i Ny START-avtalen, sa ein talsperson for Nato, melder Reuters.

 • Russland og USA fortsatt i kontakt om Ny Start

  Russland og USA holder fortsatt kontakten om Ny Start-avtalen selv om den er suspendert, sier viseforsvarsminister Sergej Rjabkov.

  Rjabkov sier ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti at han likevel ikke har noen forventninger om synderlig framgang som følge av kontakten.

  President Vladimir Putin suspenderte i forrige måned avtalen, som er den eneste gjenstående atomavtalen mellom Russland og USA. Den begrenser antall strategiske atomstridshoder som hver part kan ha.

  Rjabkov understreket at suspenderingen av atomavtalen ikke har noen følger for Russlands sikkerhet.

  (©NTB)

 • Russland vil ikke gjenoppta atomavtale før USA endrer mening om Ukraina

  Russland kommer ikke til å vurdere sitt standpunkt rundt Ny Start-avtalen før USA går bort fra dagens Ukraina-politikk, sier viseutenriksministeren.

  Sergej Rjabkov legger til at de to landene har kommunikasjon rundt Ny Start-avtalen gjennom «lukkede kanaler».

  Russlands president Vladimir Putin kunngjorde 21. februar at Russland setter Ny Start-avtalen på pause. Dagen etter ble dette vedtatt i nasjonalforsamlingen. Moskva har imidlertid forsikret verden om at landet skal overholde begrensningene i avtalen, som utløper i februar 2026.

  Ny Start er den siste gjenværende avtalen om atomvåpenkontroll mellom USA og Russland. Den ble undertegnet i 2010 som en forlengelse av Start-avtalen fra 1991. Navnet er en forkortelse og står for Strategic arms reduction treaty (avtale om reduksjon av strategiske våpen).

  (NTB)

 • Biden sier ingenting tyder på at Russland vil bruke atomvåpen

  USAs president Joe Biden kritiserer Russlands suspensjon av Ny Start-avtalen, men sier det ikke er noe som tyder på at Vladimir Putin vil ta i bruk atomvåpen.

  – Det er en stor feil å gjøre det, svært lite ansvarlig, sier Biden om suspensjonen av avtalen i et intervju med ABC News i Polen, der han onsdag møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg og lederne fra de østlige landene i forsvarsalliansen.

  – Men jeg ser ikke noe i det om at han vurderer å bruke atomvåpen eller noe sånt, legger Biden til.

  På spørsmål om suspensjonen vil gjøre verden mindre trygg, svarer Biden:

  – Jeg tror vi er mindre trygge når vi forlater våpenkontrollavtaler som er til det beste for begge parter og til det beste for verden. (NTB-AFP)

 • Putin varsler økt satsing på atomvåpen

  Russlands president Vladimir Putin sier at landet hans i tiden fremover skal fokusere mer på landets atomstyrker og øke produksjonen av hypersoniske raketter.

  Putins tale var innspilt i anledning Fedrelandsforsvarernes dag, en offentlig høytidsdag som går tilbake til sovjettiden. Dagen markeres torsdag, skriver NTB.

  Dette skjer to dager etter at Russland satte nedrustningsavtalen Ny Start med USA på vent.

  Putin sier også i talen, for første gang, at Russland i år skal utplassere Sarmat-raketter. Dette er interkontinentale ballistiske raketter som kan utstyres med flere atomstridshoder. Rakettene går i Vesten under kallenavnet «Satan II».

  Han sier også at Russland skal fortsette masseproduksjon av luftbaserte hypersoniske Kinzjal-systemer og starte masseleveranser av sjøbaserte hypersoniske Zircon-raketter.

  Zircon er krysserraketter som skytes ut til sjøs og som ifølge Russland kan gå i flere ganger lydens hastighet og utstyres med atomstridshode. Kinzjal skytes ut fra fly.

  I sin årstale til Oslo Militære Samfund i 2020 sa daværende sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, at Kinzjal-raketter som skytes ut fra et fly over Kola, kan nå mål i Norge etter 40 minutter, skriver NTB.

  Vladimir Putin taler på Fedrelandsforsvarernes dag i Moskva 22 febr 2023
  Foto: AP

AKTUELT NÅ