Ny sakkyndigrapport i dag

OSLO TINGHUS (NRK): For andre gang overleveres en svært omfattende sakkyndig erklæring om Anders Behring Breiviks psyke til retten. Den blir levert Oslo tingrett i dag klokken 11.

Terje Tørrisen og Ragnar Aspaas svarer på spørsmål fra pressen

Etter at rapporten var overlevert, svarte de to sakkyndige på spørsmål fra pressen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Sakkyndigrapporten til Agnar Aspaas og Terje Tørrisen

Sakkyndigrapporten til Agnar Aspaas og Terje Tørrisen

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

De to rettpsykiatriske sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har siden januar arbeidet med en ny vurdering av den terrortiltalte.

Tirsdag rundt klokken 11 overleverte de Oslo tingrett sin rapport og konklusjon på om de mener Breivik var tilregnelig eller ikke.

På vei inn i Oslo tingrett sa Terje Tørrisen at de har gått igjennom mye materiale.

– Vi er så sikre som metoden og som vårt skjønn tillater oss å være. Observasjonen av Anders Behring Breivik har telt med og har gitt oss et godt grunnlag.

– Har Breivik grunn til å være fornøyd?

– Ingen kommentar. Nå skal vi legge rapporten frem for tingretten, så skal vi kommentere den overfor media etterpå, sa Tørrisen som avsluttet med å si at samarbeidet med Breivik har vært godt.

Rettspsykiater Terje Tørrisen

Terje Tørrisen på vei inn i Oslo tingrett med den nye rapporten.

Foto: Øvind Bye Skille / NRK

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra på vei inn i Oslo tingrett for å hente den nye sakkyndigrapporten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Geir Lippestad

Geir Lippestad reiser direkte ut til sin klient med den nye rapporten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fra rundt kvart over elleve hentet de ulike partene i saken sitt eksemplar av den nye sakkyndigrapporten i tingretten. Statsadvokatene, de fire forsvarerne, de tre koordinerende bistandsadvokatene og en fra politiet har hentet papirkopier av erklæringen.

– Etter å ha hentet rapporten reiser vi rett ut til Ila for å møte Breivik og informere ham om konklusjonen og innholdet, har Vibeke Hein Bæra sagt til NRK.

Geir Lippestad sier at de er spente på konklusjonen.

– Det er et viktig bevismiddel som legges frem i dag, det er det ingen tvil om. Breivik har ikke sagt stort om dette, vi skal direkte ut til ham med rapporten nå. Hvis rapporten erklærer ham for tilregnelig, vil det styrke hans sak, sier forsvareren.

– Dere har bare fire dager til rettssaken begynner, rekker dere å sette dere godt nok inn i denne rapporten?

– Vi må det. Vi får bruke kveldene.

Statsadvokat Svein Holden sier også han er spent på konklusjonen.

– Den vil bli et viktig element i bevisføringen, uansett hva konklusjonen er, sier han.


Her kan du stille spørsmål om rapporten

Kritikk av forrige rapport

Tørrisen og Aspaas ble oppnevnt av tingretten for å gjennomføre en ny vurdering etter mye debatt og til dels kritikk av rapporten psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte til retten i november i fjor.

Den gang konkluderte de sakkyndige med at Breivik var utilregnelig, og har diagnosen paranoid schizofreni.

En konklusjon som hvis den får stå vil innebære at den terrortiltalte ikke kan straffes med fengsel eller forvaring, men i stedet blir dømt til tvunget psykisk helsevern.

Aspaas og Tørrissen har ikke sagt noe om hva de har landet på, men før påske kunne en av dem fortelle NRK at de hadde kommet til en konklusjon.

– Det er bare renskriving og en grundig gjennomlesing som står igjen. I løpet av påsken vil jeg og Aspaas ha de avsluttende møtene oss imellom, kunne rettspsykiateren fortelle.

Svært omfattende rapport

Det er allerede klart at rapporten som overleveres til tingretten er svært omfattende.

– Rapporten vår blir mer omfangsrik, og den lengste rettspsykiatriske rapporten i norgeshistorien. Sidetallet blir sannsynligvis så stort som mellom 300 og 350, sa rettspsykiatrisk sakkyndig Terje Tørrissen til NRK i slutten av mars.

Torgeir Husby med Breivik-erklæringen

Sakkyndig Torgeir Husby med den forrige rapporten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den forrige rapporten var den hittil største erklæringen som er skrevet til en straffesak i Norge noen gang med sine 243 sider. Dette vil den nye rapporten slå med god margin.

Én av grunnene til at den nye rapporten blir så mye større er at Breivik denne gangen har vært underlagt observasjon.

En egen gruppe med fagfolk fra psykiatrisk sikkerhetsavdeling ved Dikemark observerte den terrortiltalte døgnet rundt i tre uker.

I tillegg til samtaler med psykiaterne Aspaas og Tørrissen har dermed Breivik denne gangen også blitt observert i et spesialbygget rom i Ila fengsel. Den terrortiltalte hadde dermed fagfolk rundt seg hver dag, hele tiden fra klokken 7.00 om morgenen til klokken 21.30 om kvelden. Også mens han sov ble han observert, og alt sammen loggføres og danner grunnlag for erklæringen.

Les også: Forsvarerne har hørt gjennom alle samtalene

Utenkelig med fengsel ved lik konklusjon

Psykiatrispesialist Kjersti Narud

Psykiatrispesialist Kjersti Narud

Foto: Jonas Sætre / NRK

Dersom Aspaas og Tørrissen konkluderer på utilregnelig på samme måte som de to foregående, er det mer eller mindre utelukket at retten vil sette Breivik bak fengselsmurene når dommen faller i midten av juli. Det mener flere rettspsykiatere NRK har snakket med.

– Tilregnelighetsspørsmålet er trolig endelig avgjort dersom alle de fire sakkyndige konkluderer likt. Det er helt utenkelig at dommerne da vil forkaste to like faglige råd, sier psykiater Erik Rønneberg Hauge til NRK.

Han får støtte fra kollegene Yngve Ystad og Kjersti Narud.

– Det ville være underlig. Det er jo logisk at en ny utilregnelig-konklusjon vil underbygge den første rapporten, sier Ystad.

Advokat Harald Stabell understreker overfor NRK at retten er suveren til å ta stilling til spørsmålet, og at de derfor kan etter reglene gå for fengsel likevel.

Dette er statistisk svært uvanlig. Domstolene følger svært ofte de faglige rådene.

Harald Stabell snakker i mobilen under Faiza-saken

Harald Stabell

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Fagfolkene skal også fortsette sine observasjoner i retten, og de sier selv til NRK at de kan endre konklusjon underveis i rettssaken.

Les mer: Tørrissen sier de kan endre konklusjon

Stabell mener rapporten som legges fram tirsdag ved en konklusjon om at Breivik var tilregnelig vil påvirke rettssaken mye.

– Da får dommerne to motstridende råd, og det blir stor spenning knyttet til det endelige utfallet for om han skal dømmes til fengsel eller ikke, sier Stabell.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger