Ny regjeringskabal sender disse tre ut av tinget

Rett før juleferien fikk Regina Alexandrova beskjed om at hennes stortingskarriere var over. Statsrådbyttene får også konsekvenser for de folkevalgte.

Disse tre forlater Stortinget

FERDIG PÅ TINGET: Regina Alexandrova, tidligere medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, var vara for Elisabeth Aspaker (H). Tom Holthe var vara for Anders Anundsen, mens Laila Marie Reiertsen var vara for statssekretær Gjermund Hagesæter.

Foto: Høyre, Stortinget / Montasje

Siden 2013 har Alexandrova vært fast møtende vara for Elisabeth Aspaker. Men nå som Aspakers tid som statsråd er over, er det også kroken på døra for Alexandrovas tid på tinget.

– Jeg fikk vite det en halvtime før det ble offentliggjort. Jeg kom «svisj» inn, og nå er det «svisj» ut, sier hun.

På jobbmarkedet

Hun er på vei hjem på juleferie når NRK ringer tirsdag ettermiddag. Dagens rokeringer i regjering gjør juleferien lengre enn planlagt.

– Nå skal jeg senke skuldrene. Jeg er utrolig privilegert som har hatt disse årene på Stortinget. Men som vara har man alltid i bakhodet at man kan bli byttet ut. Så får vi se om jeg finner meg en jobb.

Alexandrova er ikke den eneste som må pakke ned kontoret og flytte ut av stortingsleiligheten som følge av endringene som ble gjort i regjeringsapparatet. Også to andre fast møtende vararepresentanter må nå finne seg noe annet å gjøre:

  • Anders Anundsen (Frp) gir seg som justisminister, og går tilbake på tinget. Hans vara Tom Holthe fra Vestfold må ut.
  • Frps statssekretær Gjermund Hagesæter fikk tirsdag avskjed i nåde, og går tilbake til tinget. Det betyr at hans vara Laila Marie Reiertsen fra Hordaland må ut.

– Bobler over av pågangsmot

Men rokeringene sørger også for at enkelte får livet som fulltidspolitiker i en overraskende julegave.

– Jeg fikk ikke vite det før Frank kom ut på Slottsplassen. Jeg satt og så på TV, sier Høyre-politiker og tidligere ordfører i Alta, Laila Davidsen.

Laila Davidsen i sorte klær med hvit bakgrunn

FORNØYD: - Endelig har vi fått Frank som statsråd. Der har vært et ønske fra Finnmark hele tiden, sier Laila Davidsen til NRK.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre

Som første vara tar hun Frank Bakke-Jensens plass, nå som han skal inn i regjering som ny EU-minister.

Når NRK ringer henne to timer etter at Bakke-Jensen sto på Slottsplassen, har Stortinget allerede ringt og varslet om at de har ordnet en bolig til henne. Nå må hun bare finne ut hva hun skal gjøre med hunden.

– Jeg må nok finne et godt fosterhjem for ham. Jeg regner med det vil ordne seg. Jeg har snille slektninger og familie.

Hva har du mest lyst til å utrette som stortingspolitiker?

– Finnmark har så mange muligheter som fortjener en stemme, så jeg tør ikke peke på én sak. Jeg vil informere resten av stortingspolitikerne om hva som skal til for at Finnmark kan ta de mulighetene som ligger der. Jeg bobler over av pågangsmot.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger