NRK Meny
Normal

Ny razzia hos hvitvaskings-siktet hjelpeorganisasjon

Politiet gikk i dag til en ny aksjon mot menneskerettighetsorganisasjonen GNRD, som har hovedkvarter i Stavanger. Både på kontoret og hjemme hos en av de ansatte ble det beslaglagt dokumenter og datautstyr.

Kontorer GNRD

I dag gikk politiet til ny aksjon mot GNRD. Også tidligere i år gikk politiet til aksjon mot hjelpeorganisasjonen i Stavanger.

Foto: NRK

Global Network for Rights and Development (GNRD) og organisasjonens president Loai Deeb er tidligere siktet av Økokrim for heleri og hvitvasking av over 100 millioner kroner.

– Vi kan ikke se bakgrunnen for at de nå skal ha uvarslete raid, sier GNRDs advokat Erik Torall til NRK.

Politiet fattet i vår mistanke mot GNRD på grunn av svært store pengeoverføringer fra kilder hovedsakelig i De forente arabiske emirater.

Etter det NRK erfarer lyder siktelsen på hvitvasking og heleri av over 100 millioner kroner, som Økokrim mener det er skjellig grunn til å tro er utbytte fra straffbare handlinger.

Store beslag

27. januar i år gikk politiet første gang til aksjon mot GNRD. Den gang ble det gjort store beslag av dokumenter og datautstyr både fra kontoret og hjemmet til president Loai Deeb.

Det var Deeb selv som varslet om den nye razziaen i dag. På sin Facebook-side skriver han:

«I dag, igjen har økokrim stormet kontoret til GNRD i Stavanger, og huset til en av våre ansatte. Deres hemmelig etterforskning som ingen forstår mot en menneskerettighetsorganisasjon, i tillegg til kontinuerlig brudd på loven, beviser godt at saken er en ren politisk sak».

Statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim bekrefter dagens aksjon:

– Vi har gjennom etterforskningen funnet ut at vi trengte mer informasjon. Ikke fra siktede, men fra en tredjemann, et vitne, sier Kampen til NRK.

– Vi har i dag tatt beslag i databærere og dokumenter både fra hans kontor og hans bopel.

– Ingenting å skjule

GNRDs advokat Erik Torall synes politiets virksomhet virker lite strukturert.

– Vi kan ikke se bakgrunnen for at de nå skal ha uvarslete raid. Man har hele tiden vært imøtekommende og har ingen ting å skjule, sier Torall til NRK.

Aksjonen i dag rettet seg mot GNRDs daglige leder. Han er gift med organisasjonens administrerende direktør..

Advokat Derya Incedursun hos Sjødin Meling og Co representerer daglig leder:

– Jeg kan bekrefte at det har vært en ransakelse, og at det også ble beslaglagt eiendeler som tilhører min klients ektefelle – til hennes høylytte protester. Vi mener at dette beslaget av hennes pc ikke er omfattet av ransakningstillatelsen, noe vi nå vil vurdere å prøve for retten, sier Incedursun til NRK.

Daglig leder er den i GNRDs ledelse med største datakunnskaper, og blir beskrevet av flere kilder som svært kompetent innenfor informasjonsteknologi.

På sin LinkedIN-side skriver han at han har en mastergrad i IT, men sier ikke noe om hvor denne graden eventuelt skal være tatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger