Hopp til innhold

Ny rapport: Mer enn 500 korgutter misbrukt

Guttene som ble utsatt for overgrep av katolske prester på en tysk skole, beskriver oppholdet som «et fengsel, et helvete og en konsentrasjonsleir».

Pave Benedikt med Regensburg-koret

I 2006 besøkte pave Benedikt guttekoret på skolen Regensburger Domspatzen. Bildet ble tatt før overgrepssakene ble kjent.

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

En rapport publisert i dag konkluderer med at minst 547 gutter på den tyske katolske kor-skolen Regensburger Domspatzen, har vært ofre for seksuelt og fysisk misbruk, skriver AFP.

Tallet er dobbelt så høyt som det en uavhengig advokat la frem i en rapport for ett år siden.

– Den verste tiden i deres liv

Overgrepene skal ha vært av både seksuell og voldelig karakter, utført av prester og andre ansatte ved skolen. Advokat for ofrene, Ulrich Weber, forteller at de beskriver oppholdet som den verste tiden i sitt liv.

– De sammenligner det med et fengsel, et helvete og en konsentrasjonsleir.

Advokat Ulrich Weber

Ofrenes advokat, Ulrich Weber, presenterte i dag rapporten som viser at over 500 gutter ble misbrukt av katolske prester på skolen Regensburger Domspatzen.

Foto: Armin Weigel / AFP

Etterforskere har undersøkt skolen i perioden 1945 og frem til tidlig 90-tallet, etter at hundrevis av tidligere elever stod frem med skildringer om overgrep i 2010 og 2013.

Pavens bror mistenkt

I samme periode som overgrepene ble begått, var den eldre broren til tidligere pave Benedikt, Georg Ratzinger, leder av koret. Weber hevder han må ha vært klar over hva som foregikk på skolen. Ratzinger har benektet at han kjente til overgrepene.

Georg Ratzinger

Georg Ratzinger var leder av guttekoret i perioden overgrepene skal ha skjedd, men hevder han ikke hadde noe kjennskap til dem.

Foto: Alberto Pellaschiar / AP

Ansatte ved Regensburger har ennå ikke kommet med en uttalelse på rapporten.

I fjor tilbød kirken å betale ofrene en kompenasjon på mellom 5000 og 20.000 euro. Nå vil imidlertid denne summen bli bestemt av en uavhengig part.

Det er forventet at bispedømme må betale nærmere 200.000 kroner i erstatning til hver av ofrene, ifølge NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger