Hopp til innhold

Ny rapport: Én av tre med funksjonshemning blir hetset

Stygge kommentarer om utseende og trusler er bare noe av det hver tredje med en funksjonshemning opplever, viser en ny rapport.

Tamarin Varner, som har cerebral parese, opplevde å bli hetset da hun tok trikken hjem en kveld.

Tamarin Varner opplevde nettopp det da hun var på trikketur tidligere i høst. Hun har cerebral parese, så musklene gjør av og til ufrivillige bevegelser. En gjeng fulle ungdommer på vei til byen, la merke til det.

– De synes dette var veldig morsomt og plutselig, ut av det blå, spyttet en av guttene på meg, sier 26-åringen.

– Det føltes veldig nedverdigende og det opplevdes som om jeg var veldig uønsket i samfunnet, sier Varner.

Hun anmeldte senere hendelsen. Den er nå henlagt av politiet.

Det var den første saken der det ble anmeldt for hatefulle handlinger mot funksjonshemmede. Allikevel viser en ny undersøkelse blant nesten tusen personer med funksjonshemning av én av tre opplever hets.

– Jeg synes det er ganske skremmende, at vi i 2016, ikke klarer å akseptere alle i samfunnet. Vi lærer jo om dette helt fra begynnelsen av skolen, sier Varner.

Tamarin Varner

BLE SPYTTET PÅ: Tamarin Varner.

Ubehagelige å se på

Undersøkelsen som er gjort av Nordlandsfoskning blant 1047 personer med ulike funksjonshemninger viser at så mange som 33 prosent opplever hatytringer som at de aldri burde vært født, eller at de er ubehagelige å se på.

– Dette er personer som er sårbare i utgangspunktet så dette kan ramme hardt, sier prosjektleder Terje Olsen.

Ifølge undersøkelsen sier at 40 prosent, av de som opplever hets, at de holder seg mer hjemme som følge av krenkende ytringer, mange lar også vær å delta i den offentlige debatten.

– De opplever at de får dårlig selvtillit og dårlig selvbilde, ofte er lei seg og triste på grunn av dette. det skremmer hele gruppen av funksjonshemmede. så det har konsekvenser for alle, sier Olsen.

Må tas tak i

Hatet mot funksjonshemmede kommer ofte fra ungdommer og voksne, viser undersøkelsen.

– Det vitner om et samfunn vi på ingen måte vil ha, sier Arne Lein, som er forbundsleder i Norges Handikapforbund.

– Jeg håper inderlig regjeringen tar tak i det og så må man skape gode endringer i samfunnet gjennom politikk og holdningsarbeid slik at alle får rett til å delta i samfunnet på like forutsetninger, sier Lein.

handikapforbundet

VIL SKAPE ENDRING: Geir Lein i Norges Handikapforbund.

Siden saken kom frem tidligere i høst har Tamarin Varner mottatt massevis av positive tilbakemeldinger. Hun lyser opp når hun snakker om det.

– Ukjente mennesker søker meg opp bare for å skrive hyggelige ting til meg. Det er ganske godt å se at folk bryr seg, smiler 26-åringen.

AKTUELT NÅ