Hopp til innhold

Rapport: Politiet er stengt, fraværende og kostbart

Politianalyseutvalgets 300 sider lange rapport er klar. Den retter kritikk mot Justisdepartementet og Politidirektoratet for manglende styring og sviktende bemanning, ifølge VG.

Politibil, illustrasjon

Bøtene for de som blander seg inn i politiets arbeid i hovedstaden er etterlengtet, sier politiet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Rapporten viser til at norsk politi har 354 forskjellige tjenestesteder landet rundt, men at bare 13 av dem har åpent døgnet rundt, skriver VG.

De øvrige stedene har begrensede åpningstider, noen ned til bare to-fire timer i uken, og noen kontorer har kun én eller to ansatte.

Politianalyseutvalget har også sett på hvor kriminaliteten skjer her i landet. 90 prosent finner sted i kun ti av landets kommuner.

Spør hva ansatte gjør

Mange stengte kontorer etterforsker, oppklarer eller forebygger knapt straffbare handlinger.

Utvalget spør seg hva de ansatte gjør, og hva politiets tilstedeværelse betyr i praksis.

Det er nemlig ikke samsvar mellom når politiet er på jobb og når kriminaliteten skjer. Spesielt ille er det natt til lørdag og søndag, påpeker utvalget i rapporten.

Bedre i nabolandene

Norsk politis evne til nytenkning og til å tilpasse seg samfunnet har vært minimal og det sløses med penger, ifølge rapporten.

Misnøyen med pengebruken er så stor at utvalget foreslår å legge ned Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) og at politidirektøren selv tar direkte ansvar, ledelse og grep for å få orden på dataproblemene.

Rapporten påpeker også at Sverige, Finland og Danmark utnytter politiressursene langt bedre enn Norge.

Ser fram til å lese

Sigve Bolstad

Leder i politiets fellesforbund, Sigve Bolstad.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, ser fram til å lese rapporten. Han håper at utvalget ikke legger opp til et politi som er mindre tilstede ute blant folk.

– Vi har vært veldig tydelige på at det viktigste for oss er at vi har et godt lokalforankret politi, med en god hverdagsberedskap, sier han til NRK.

Bolstad sier han håper at utvalget også har vært opptatt av forebygging av kriminalitet.

– Jeg forventer at utvalget har sett bredt, og gått gjennom hvordan dagens politi fungerer og er organisert. Jeg håper de har tenkt på hva som gir befolkningen et best mulig og mest mulig robust politi, sier Bolstad.

– Det er nå en gang sånn at det er ikke alt som er målbart. Mye av det politiet skal drive med er proaktivt politiarbeid, og det å være i forkant og forebygge kriminalitet.

AKTUELT NÅ