NRK Meny
Normal

Ny metode for hud-analyse ga DNA-treff i Kristin-saken

TØNSBERG (NRK): Allerede i februar i fjor skjønte Vestfold-politiet at det var muligheter for et gjennombrudd i den 16 år gamle drapssaken.

Åstedet

ÅSTED: I dette skogholtet ble Kristin Juel Johannessen funnet drept for 16 år siden.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter det NRK får opplyst har Folkehelseinstituttet (FHI) utviklet en ny kjemisk prosess for å undersøke hudceller. Og det skal har vært hudceller under Kristins negler som FHI klarte å fremskaffe en fullstendig DNA-profil av.

– Jeg oppfatter det som relativt revolusjonerende at man klarer å fremskaffe en DNA-profil som man ikke klarte å lage for bare få år siden, sier visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NRK.

På en pressekonferanse på politihuset i Tønsberg opplyste Abrahamsen fredag ettermiddag at den drapssiktede 38-åringens DNA er funnet på Kristin Juel Johannessens fingernegler. Etter det NRK forstår ble DNA-et funnet i hudceller under jentas negler.

Kristin Juel Johannessen

DREPT: Kristin Juel Johannessen ble bare 12 år gammel.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Grunnen til at man ikke klarte å lage en DNA-profil ut fra dette materialet da Kripos så på saken i 2006, er at metoden som ble brukt i DNA-analysen er helt ny, ifølge politimesteren.

– I februar i fjor ble vi kjent med at Folkehelseinstituttet hadde en ny metode for å fremskaffe DNA. Da ønsket vi en ny gjennomgang av saken, sier Abrahamsen.

Innhentet siktedes DNA i mai

Psykologspesialist Clas Fredric Andersen ble satt på saken i fjor sommer, etter at DNA-profilen fra FHI var i boks.

I mai i år, i forbindelse med etterforskningen av en mindre narkotikaforbrytelse, gjorde politiet beslag hos den 38 år gamle mannen og innhentet referanseprøve fra ham.

– Det var en vanlig narkotikasak, og i den type saker er det naturlig å innhente DNA, sier Abrahamsen.

Parallellt med narkotikasaken jobbet politiet med drapsetterforskningen.

Dokumenter

DOKUMENTER: Politiførstebetjent Per-Oskar Rønningen (t.h.) og politibetjent Lasse Holen forlater fengslingsmøtet i Kristin-saken i Tønsberg tingrett fredag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg legger ikke skjul på at vi i mai benyttet muligheten til å innhente siktedes DNA på lovlig vis, sier visepolitimesteren.

Han karakteriserer det tekniske funnet som et gjennombrudd, men understreker samtidig at det ikke står alene.

Ser tekniske og taktiske funn i sammenheng

På spørsmål om man kan fastslå ut fra DNA-funnet at 38-åringen og Kristin Juel Johannessen har vært i kontakt, svarer han slik:

– De tekniske funnene må alltid ses i sammenheng med de taktiske funnene.

Politimesteren mener det er «nærmest utenkelig» at siktedes DNA har havnet på drapsofferets negler ved at de to for eksempel har berørt samme gjenstand.

– At DNA-et skal ha havnet der på en annen måte enn under selve drapshandlingen, det opplever jeg som svært lite sannsynlig, sier han.

Vil bruke tid på å kvalitetssikre beviset

Den drapssiktede 38-åringens forsvarer, Søren Hellenes, sier at det er for tidlig å vurdere det nye beviset politiet har presentert.

– Nå må vi bruke tid på å kvalitetssikre dette beviset, sier forsvareren.

– Er det grunn til å stille spørsmål ved bevisets kvalitet?

– Det er klart at i en sak som denne, der det i forrige runde ble nedlagt frifinnelse basert på gal analyse av et teknisk bevis, er det viktig å gjennomgå analysene svært nøye, sier Hellenes.

Fredag ble 38-åringen i fire uker, hvorav to i isolasjon, med brev- og besøksforbud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger