Hopp til innhold

Ny meningsmåling: Ligger an til grønn sjampanjefest

Anders Todal Jenssen er ikke i tvil: Er det én valgvake han kunne tenke seg å gjeste valgnatten, er det MDG sin. – Der kommer den økologiske sjampanjen til å flyte, konstaterer valgforskeren.

Rasmus Hansson
Foto: Øystein Nygård / NRK

Valglogo

NRKs ferske kommunebarometer viser at Miljøpartiet De Grønne (MDG) fortsatt ligger an til å gjøre et brakvalg, selv om de går tilbake 0,6 prosentpoeng siden forrige måling.

– Den svakt fallende tendensen gjennom valgkampen kan tyde på at de andre partiene har begynt å ta De Grønne på alvor. De lar være å overse dem og har begynt å argumentere mot dem, sier professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Hvis man sammenligner med den forrige meningsmålingen Norstat gjennomførte for NRK, er det relativt små bevegelser i den siste målingen:

Kommunebarometeret 1.-7. september

Parti

Valgresultat 2011

Måling 21. - 26. august

Denne målingen

Endring

Ap

31,7

32,5

30,5

-2,0

Frp

11,4

10,5

10,6

+0,1

H

28

23,7

25,2

+1,6

KrF

5,6

4,7

5,2

+0,5

Rødt

1,5

2

1,1

-0,9

Sp

6,7

5,7

7,4

+1,7

SV

4,1

4,3

4

-0,4

V

6,3

5,8

6

+0,1

MDG

0,9

6,5

5,9

-0,6

Andre

3,8

4,2

4,1

-0,1

Ekspander/minimer faktaboks

Meningsmålingen er utført i tidsrommet 1. til 7. september og omfatter 1000 respondenter. Feilmargin fra 0,8 til 3,4 prosent.

Mens Arbeiderpartiet går mest tilbake, går Senterpartiet mest frem. Høyre går også noe frem mens Fremskrittspartiets oppslutning er mer eller mindre den samme som i forrige måling.

– H og Frp ligger an til å gjøre det bra

Sammenligner man derimot med stortingsvalget i 2013, er utslagene større. Da taper Høyre 1,6 prosentpoeng og Frp 5,7.

– Høyre går en del tilbake fra 2013, så på én måte ser tallene litt stygge ut. På den andre siden skal vi huske at stortingsvalget i 2013 var det tredje beste for Høyre i etterkrigstiden, og de gjorde også et fantastisk lokalvalg i 2011, sier Todal Jenssen.

– Frp ser ut som en stor taper hvis man sammenligner med valget i 2013, men partiet har tradisjonelt gjort det dårligere i lokalvalg enn i stortingsvalg. Det har vært en tendens de siste ti årene at regjeringspartiene har hatt problemer i første lokalvalg etter å ha vunnet stortingvalg, men i år ligger Høyre og Frp an til å gjøre det bra.

– Regjeringspartiene har vært aggressive

Valgforskeren er ikke veldig overrasket over Arbeiderpartiets resultat. Han understreker at partiet som regel gjør det bedre ved stortingsvalg enn lokalvalg, og at valget i 2011 ble spesielt på grunn av terroren på Utøya.

– Aps valgkampmaskin er jo berømt, men den må også ha råstoff og næring. Regjeringspartiene har vært veldig aggressive i valgkampen, usedvanlig aggressive til å sitte i regjering, sier Anders Todal Jenssen.

– Det forholdsvis svake resultatet til Arbeiderpartiet tyder på at de ikke har gjort en spesielt god valgkamp. Denne og flere andre målinger indikerer at Ap lå bedre an for bare få måneder siden, og kanskje ikke har hentet noe ekstra støtte gjennom valgkampen.

MDG stjeler velgere fra Ap, Venstre og SV

Men det er altså Miljøpartiet De Grønne valgforskeren finner mest interessant.

– Denne målingen forteller, igjen, at dette blir De Grønnes store gjennombrudd i lokalpolitikken. De dobler oppslutningen i forhold til stortingsvalget i 2013 og flerdobler i forhold til lokalvalget i 2011. Det er klart at fremgangen blir stor når utgangspunktet er på ni promille, men skulle de ende på seks prosent, så vil det være et fantastisk gjennombrudd for dem, sier han.

Velgerne stjeler MDG fra SV, Ap og Venstre, ifølge Todal Jenssen.

– Venstre blør nesten like mye som SV til De Grønne. Og skal partiet vokse videre er de nødt til å finne andre beitemarker enn SVs velgere, for de er få.

– Hvis du kunne gjestet bare én valgvake på valgnatten, hvilken ville du gått for?

– Helt klart Miljøpartiet De Grønne, der kommer den økologiske sjampanjen til å flyte, spår Todal Jenssen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger