NRK Meny
Normal

Ny medisin gir håp for blodkreftsyke Trond

En ny medisin ser ut til å holde sykdommen i sjakk lenger hos blodkreftpasienter. De nye tablettene er i tillegg mindre belastende enn cellegiftbehandlingen. – Dette har gitt meg nytt håp, sier Trond Kvarberg.

En ny medisin ser ut til å være godt nytt for pasienter med blodkreft. De nye tablettene er mindre belastende enn cellegift og har foreløpig gode resultater. 56 år gamle Trond Kvarberg i Brummunddal har brukt medisinen i et halvt år.

HJELPER: Trond Kvarberg har fått et bedre liv etter at han startet med den nye medisinen. Det merker kona Lise Marit Brodal godt.

Blodkreftmedisin

Etter 18 måneders bruk av ibrutinib i kombinasjon med to andre legemidler så var 79 prosent av blodkreftpasientene uten tegn til sykdomsutbrudd, mot 24 prosent i kontrollgruppa.

Foto: Arne Sørenes / NRK

56-åringen i Brumunddal har hatt kronisk lymfatisk leukemi i over ti år. Det er en uhelbredelig kreftform, som blant annet er blitt behandlet med cellegift opp gjennom årene.

– Cellegiftkurene er en belastning, man blir slapp og det går utover immunforsvaret. Etter hvert begynte cellegifta også å virke dårligere, sier Trond Kvarberg.

Det siste halvåret har han fått tabletter med stoffet ibrutinib. Den nye medisinen har færre bivirkninger, og har hittil holdt sykdommen i sjakk.

– Jeg har bare positivt å si om denne medisinen, sier Kvarberg.

Lovende medisin

I en internasjonal studie påviste forskerne at etter 18 måneders bruk av ibrutinib i kombinasjon med to andre legemidler, bendamustin og rituximab – så var 79 prosent av blodkreftpasientene uten tegn til sykdomsutbrudd, mot 24 prosent i kontrollgruppa.

(saken fortsetter under bildet)

Geir Tjønnfjord

Overlege ved Rikshospitalet Geir Tjønnfjord mener medisinen er et stort framskritt. Likevel er det for tidlig å si noe om den gir bedret overlevelse.

Foto: Siri Saugstad / NRK

Legen hans, blodkreftspesialist og professor på Rikshospitalet, Geir Tjønnfjord sier det er for tidlig å snakke om en revolusjon, men at medisinen er lovende.

– Det vi vet nå er at behandlingen gir sykdomskontroll hos en rekke pasienter som vi ikke kan behandle effektivt med konvensjonell behandling.
Hva koster medisinen?
– Slik prisen er i dag, og hvis behandlingen fortsetter på ubestemt tid, så blir kostnaden per år på godt over en halv million kroner.

Gitt Kvarberg nytt håp

Trond Kvarberg

Trond Kvarberg har hatt kronisk lymfatisk leukemi i over ti år. Det er en uhelbredelig kreftform, som blant annet er blitt behandlet med cellegift opp gjennom årene.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Tjønnfjord er sikker på at medisinen vil bli mer vanlig i fremtiden.

– Selv om det er mye vi ikke vet ennå, så ser det ut til å være et stort framskritt. Det vi ikke vet sikkert er om det gir bedret overlevelse, det vet vi ikke før om mange år, sier overlegen.

Han påpeker at studien viser at behandlingen gir forlenget overlevelse uten sykdomsmanifestasjoner.

Trond Kvarberg sier de nye medisinene har gitt ham nytt håp.

– Nye medisiner gir en kanskje muligheter til å overleve. Kanskje at en ikke dør av blodkreften, men med den, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger