Normal

Ny måling: Nå har det snudd

I november var Jens Stoltenberg (Ap) mest populær, men nå har statsminister Erna Solberg (H) tatt tilbake ledelsen. – Men at Jens fortsatt matcher Erna i popularitet er ganske oppsiktsvekkende, mener professor Bernt Aardal.

Erna og Jens

Forrige måned mente de spurte i NRKs måling at Jens Stoltenberg var mest skikket til å være statsminister i Norge. Nå går tallene i Erna Solbergs favør.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bernt Aardal

Bernt Aardal registrerer at regjeringspartiene beholder oppslutningen sin, men er mest overrasket over at Jens Stoltenberg fortsatt er såpass populær ute blant folk.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Sammenlignet med forrige måling, har statsminister Erna Solberg styrket sin posisjon i forhold til utfordreren Jens Stoltenberg.

Denne gangen svarer 43,5 prosent at Solberg er best skikket til å være statsminister i Norge, mens 40,4 prosent mener Stoltenberg er best skikket. For bare én måned siden var tallene motsatt.

– Det kan være mange grunner til det, og dette svinger fra måned til måned. Men det å være statsminister gir ekstra synlighet og pondus, sier professor i statsvitenskap Bernt Aardal.

– Oppsiktsvekkende populær

Men svingninger til tross, er professoren mest overrasket over at Jens Stoltenberg fortsatt holder stand på NRKs popularitetsmåling.

– Det at Jens fortsatt matcher Erna i popularitet er ganske oppsiktsvekkende, gitt at han faktisk var en statsminister som tapte et valg etter åtte år ved makten. Hvis man snakker om slitasjeeffekt, skulle man tro det var en større forskjell mellom de to enn det faktisk er, sier Aardal.

Han viser til at man i mange andre land har sett en sterk misnøye mot avgåtte statsministre som har sittet langt kortere tid enn åtte år.

– Her ser man mindre effekt av det enn man kanskje kunne trodd. For Stoltenberg er dette interessant med tanke på å kanskje bygge seg opp mot neste valg, sier Aardal.

Statsministermåling

 

November

Desember

Endring (i prosentpoeng)

Erna Solberg

40

43,5

+3,5

Jens Stoltenberg

44,7

40,4

-4,3

Vet ikke

15,4

16,1

+0,7

Erna: Folk venner seg til tanken

NRKs popularitetsmålinger har vist at det lenge har vært jevnt mellom Solberg og Stoltenberg. Siden forrige måling har Erna Solbergs regjering lagt fram sitt første statsbudsjett

– Erna har en solid og god posisjon, men ikke så suveren som Jens hadde i sine beste dager. Om hun kommer dit, gjenstår å se. Hun har ikke hatt anledning enda til å vise hvordan hun vil takle den jobben, sier Aardal.

Solberg selv er godt fornøyd med å være et hestehode foran konkurrenten etter sine første måneder som statsminister.

– Det er veldig hyggelig. Det kan hende folk venner seg til tanken, og så kan det jo være at de synes regjeringens politikk og statsbudsjett er bra, og at det gir seg utslag, sier Solberg.

– Aardal mener det er overraskende at Stoltenberg fortsatt er så populær. Er du overrasket over at du ikke har klart å riste ham av deg?

– Hehe, nei. Jeg tror velgerne er flinke til å skille mellom politikk og person. Jeg tror veldig mange i Norge gir Jens honnør for å ha vært en dyktig, flink og ikke minst hyggelig statsminister, sier Solberg.

Erna Solberg

Erna Solberg synes det er hyggelig å se gode tall på målingene etter å ha lagt fram sitt første statsbudsjett. Hun tror folk er i ferd med å venne seg til tanken på henne som statsminister.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Fikk fram hjertesakene

På partibarometeret er det ingen store utslag siden forrige måling. Selv om Ap og Høyre begge går svakt fram, er utslaget innenfor feilmarginen.

– Både regjeringspartiene og Venstre og KrF holder valgresultatet, sier Aardal.

– Er du overrasket?

– Nei. Budsjettet er i all hovedsak den forrige regjeringens forslag, men regjeringen satte likevel preg på det i betydelig grad, særlig på hjertesakene sine, sier Aardal.

Jens Stoltenberg og Raymond Johansen

Partisekretær i Ap, Raymond Johansen, mener statsministermålingen viser at Jens Stoltenberg (til v.) fortsatt har en «helt unik posisjon» i Norge.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ap: Mye fokus på regjeringen

Heller ikke Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen lar seg overraske.

– Det har vært mye fokus på regjeringspartiene nå, så det er ventet. Vanligvis går posisjonspartiene mye fram, langt mer enn sett på de første målingene som har kommet nå. Men det er lenge igjen til neste valg, minner han om.

Johansen velger å tolke både partibarometeret og statsministermålingen i positiv retning for Ap.

– Ja, jeg ser det veldig positivt. Vi har holdt godt stand, på tross av mye fokus på regjeringen. Denne målingen sier også noe om Jens Stoltenbergs helt unike og veldig sterke posisjon i Norge, mener Johansen.

Partibarometer desember

 

November

Desember

Differanse

Ap

31,4

32,8

1,4

Frp

15,3

14,1

-1,1

H

27,1

28,2

1,1

KrF

5

5,4

0,4

R

0,9

1

0,0

Sp

5,3

4,8

-0,4

SV

4,3

3,7

-0,6

V

5

5,2

0,2

MDG

3,8

3,3

-0,5

Andre

1,9

1,5

-0,4

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger