NRK Meny
Normal

Ny Lommemann-sak blir en stor påkjenning for ofrene

Ankesaken blir en stor belastning for ofrene til Lommemannen, sier moren og advokaten til et av overgrepsofrene.

Video Mor til ett av ofrene i Lommemannen-saken

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Moren til et av overgrepsofrene i Lommemannen-saken sier både hun og sønnen opplever ankesaken som traumatisk.

Erik Andersen, også kjent om Lommemannen, ble i tingretten dømt til forvaring for overgrep mot 66 gutter. Han anket dommen i tre av tilfellene.

LES OGSÅ: Lommemannen anker

Tirsdag starter ankesaken i Borgerting lagmannsrett. For ofrene betyr det å forklare seg på nytt i retten det samme som å gjennoppleve overgrepene.

– Det er en enorm belastning for ham å fortelle dette igjen og igjen, sier moren til et av overgrepsofrene NRK.

Moren sier det er en enorm belastning for henne også.

– Han er jo gutten min, så det er klart at det er traumatisk. Det er som å oppleve tingene på nytt, forklarer hun.

– Som å oppleve alt på nytt

Ifølge moren sa gutten, etter at Andersen hadde anket, at han ikke ville mer.

– Men da sa jeg til ham at: «Jo, dette skal vi. Vi skal kjempe igjennom nå. Det må vi bare», forteller moren.

(Saken fortsetter under bildet)

Follo tingrett under lommemann-saken

Det var enorm oppmerksomhet rundt Lommemannen-saken da den gikk i Follo tingrett.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ifølge dommen var gutten under ti år gammel da han ble utsatt for alvorlige seksuelle overgrep i et offentlig badeanlegg i Hordaland. Dette er det mest alvorlige punktet i tiltalen mot Erik Andersen, og blir likestilt med voldtekt i straffeloven.

Gutten har flyttet til et annet sted for å starte på nytt. Moren hans var forberedt på at Andersen kunne komme til å anke saken:

– Det er egentlig tragisk. Både for hva det koster samfunnet og den blastningen det er for alle parter.

– Redd for å bli kjent

Lars Martin Ramsland

Bistandsadvokat Lars Martin Ramsland fastslår at det blir en påkjenning for hans klient å måtte forklare seg på nytt når Lommemannen-saken skal gå for lagmannsretten.

Foto: Advokatene Stokkeland og Sørensen

Bistandsadvokat Lars Martin Ramsland bistår et av ofrene som nå er gammel nok til å forklare seg for retten. Han fastslår at dette blir en påkjenning for gutten å måtte forklare seg for retten igjen.

– Først og fremst er det en belastning fordi man opplever overgrepet på nytt hver gang dette blir et tema i media, og spesielt også for hver gang dette får en rettslig behandling. I tillegg er det en stor belastning for familien, fordi man involveres i avhør og atter nye avhør, sier Ramsland til NRK.

– Min klient er bekymret for at hans identitet skal bli kjent. Foreløpig har han klart å være nøytral, men det er slik sett et stort spenningsmoment knyttet til den rettslige behandlingen, forklarer advokaten.

– Lite å vinne på anke

Ramsland synes det er rart at Andersen valgte å anke saken.

Peter Sekulic

Petar Sekulic, den nye forsvareren til Erik Andersen, sier at hans klient er klar over påkjenningen disse guttene blir utsatt for nå.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Som jurist må jeg forholde meg til loven, som gir den dømte rett til å anke en så alvorlig straffesak. Men på den annen side, med de menneskelige konsekvensene det må påføre ofrene og den tiltalte og hans familie, så stiller jeg meg litt undrende til at det ble en ankeomgang her, sier advokaten.

Ramsland sier det er en allmenn oppfatning blant jurister om at dommen Andersen fikk i tingretten er relativt moderat.

– Han har sannsynligvis har lite å vinne på å anke, selv om han skulle bli frikjent for ett av flere av forholdene som nå skal behandles på nytt av lagmannsretten.

Petar Sekulic, den nye forsvareren til Erik Andersen, sier at hans klient er klar over påkjenningen overgrepsofrene blir utsatt for nå.

– Det er jo også hovedgrunnen til at han, i det alt vesentlige, har unnlatt å anke dommen. Han har forståelse for at dette ikke er lett, forteller Sekulic til NRK.

LES OGSÅ: Ny forsvarer i lommemannsaka

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger