Normal

Ny leder – nytt håp

Perioden som «påtroppende» er over, og Knut Arild Hareide kan endelig kalle seg leder for Kristelig Folkeparti – på ordentlig. Men lederskiftet innebærer ingen politisk revolusjon.

Høybråten og Hareide

At Dagfinn Høybråten har gitt fra seg førersetet i Krf til Knut Arild Hareide medfører neppe de store omveltningene i partiets politikk.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hareide blir møtt med sympati fra alle miljøer i partiet, med begeistring fra nesten alle. De har hatt lang tid å venne seg til tanken. Knut Arild Hareide vet at begeistringen ikke bare gjelder hans person.

Partiet lengter etter å legge tida med personkonflikt og negativ oppmerksomhet bak seg. Det kunne ikke skje uten et skifte i toppen.

Ny lederstil

Hareide har allerede gjort noen grep som er dristige og muligens risikable, men som viser vilje til en annen type lederskap enn Dagfinn Høybråtens.

Han deler på toppvervene, lar nestlederne få en mer framtredende rolle, bygger opp andre profiler i partiet og han lar Hans Olav Syversen bli leder for stortingsgruppa.

Signalet er en inkluderende lederstil der flere enn topplederen får ansvar. Grepet er også en beskjed til tradisjonalistene i Krf :

Liberaleren Hareide tar med folk også de kan stole på. Partileder Hareide frigjør også på denne måten tid til selv å gjenreise partiorganisasjonen .

Nytt image

Knut Arlid Hareide

Krf får en leder som kommuniserer bedre og annerledes enn den forrige.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Lederskiftet Høybråten-Hareide innebærer ingen politisk revolusjon. Hareides tale bekreftet partiets sentrumsprofil –og han snakket like mye om verdier og familiepolitikk som forgjengeren.

Men Krf får nå en leder som først og fremt kommuniserer bedre - og ikke minst annerledes enn den forrige.

Høybråten snublet inn i mørkemannsrollen fra dag en med sine utlegninger om homofili . Muligens ufortjent, men slik ble det.

Partiets strategiutvalg som ble nedsatt etter krisevalget i 2009, pekte nettopp på image som en hovedårsak til valgnederlaget . Partiet må snakke om egne forslag og løsninger, ikke være.. «problemfokusert og preget av motstand mot samfunnsendringer».

Søvnløse netter

Hareide har bevisst dempet forventningene til rask framgang etter lederskiftet. De fleste observatører roser ham for det. Høybråten spente forventingene for høyt da han tok over og betalte en høy pris .

Hareide slår seg nå til ro med en oppslutning på historisk lavt nivå. Superrealistisk.

Årsaken er at Krf, tross lederskifte og ny optimisme, står i den samme politiske virkelighet som før. Hareide har foreløpig avlyst debatten om regjeringssamarbeid.

På pressekonferansen lørdag formiddag etter valget sa han at den vil bli enda vanskeligere for partiet enn debatten om bekjennelsesparagrafen. «Har jeg søvnløse netter er det fordi nettopp det spørsmålet gnager meg», bekjente han.

( Kommentaren fortsetter under bildet )

Den nye leder-trioen i Krf

Den nye leder-trioen i Krf: Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen (t.v.) og Bjørg Tysdal Moe (t.h.).

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Rødt eller blått?

Det er flere gode grunner til at Hareide venter med regjeringsdebatten. Her er et knippe:

  • Partiet vil heller ha oppmerksomhet om saker og ikke taktiske spørsmål fram mot lokalvalget til høsten
  • Debatten vil igjen åpne for en opprivende intern strid
  • Avklarer partiet spørsmålet nå, vil KRF risikere å bli uinteressant i lang tid.Det gjelder å holde spenningen oppe.


Men den viktigste grunnen er nok at det vil forkludre kampen mot den rød-grønne regjeringen.

Krf oppfatter at kravet om regjeringsskifte er stort i egne rekker og i partiets potensielle velgergrunnlag . Antyder Krf at det likestiller samarbeid med Arbeiderpartiet og Høyre i forhold til regjeringssamarbeid, vil partiet bli utydelig og kunne forsterke velgerflukten til Høyre.

Krf vil avvente lokalvalget, for å se om det kan føre til rød-grønn regjeringsoppløsning, før Hareide åpner for Krfs egen politiske avklaring.

Så det kan nok fremdeles bli en del søvnløse netter for den nyvalgte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger