Hopp til innhold

Ny studie: Færre med blodtype O blir alvorlig koronasyke

En omfattende studie har for første gang funnet en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

Covid-19

LUNGESYKDOM: En ny studie har avdekket sammenhenger mellom visse genvarianter og alvorlig lungesykdom ved covid-19 (personene på bildet har ikke tilknytning til saken).

Foto: Joel Saget / AFP

Forskere fra flere land, deriblant Norge, har analysert prøver fra nesten 2000 koronasyke i Italia og Spania.

Pasientene har vært innlagt ved sykehus i Milano, Madrid, San Sebastian og Barcelona.

– Det vi lurte på, var om det er noe i genene våre som har betydning for om man blir alvorlig syk, forteller professor ved Universitetet i Oslo og lege ved Oslo universitetssykehus, Johannes Hov, som er medforfatter på den omfattende studien.

Han forteller at målet for undersøkelsene har vært å finne ut hvorfor noen får alvorlige komplikasjoner ved en koronainfeksjon, mens andre ikke får det.

– Det er mange som blir smittet av dette viruset, men bare noen få som blir virkelig syke. Blant dem som blir alvorlig syke, er det mange som får alvorlig sykdom i lungene, sier forskeren.

Johannes Hov

Forsker og lege Johannes Hov er medforfatter på den omfattende studien.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Færre som blir syke

Nå er arbeidet med studien sluttført, og et av de viktigste funnene forskerne gjorde var at det var færre alvorlig syke personer som hadde blodtype O.

– Det er en beskyttende faktor, fastslår forskeren, som sier at man har rundt 30 prosents mindre sjanse for å bli alvorlig syk om man har denne blodtypen.

Studien viser også at visse blodtyper gir en økt risiko for alvorlige lungesykdommer om man blir syk av covid-19. Dette gjelder blodtypene A eller AB.

Men forskeren legger likevel til:

– Fortsatt er det mange med blodtype O som blir alvorlige syke, understreker han.

Funnene skal nå brukes i det videre arbeidet med å finne nye alternative behandlinger.

– Vi synes funnene er veldig viktige. Det er de første hintene om at det er noe ved genene våre som har betydning, kommenterer Hov.

– Viktige funn

Det var flere funn som ble avdekket i studien. Blant annet:

  • Gener som er involvert i hvordan viruset klarer å infisere cellene våre eller helt bestemte immunreaksjoner, har betydning for alvorligheten av sykdommen.

Funnet kan bety at medisiner som blokkerer eller hindrer viruset fra å binde seg i utgangspunktet, kan påvirke hvordan det går med pasienten

Johannes Hov presiserer at det gjenstår mye forskning på området.

6.452.761 personer i 213 land og territorier har fått påvist smitte av koronaviruset, viser tall 3. juni.

382.485 (6,1 prosent) av de registrert smittede er døde.

Tilstanden for 54.524 personer (1,8 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger