Ny hval funnet død med magen full av plast

Magen til den unge spermhvalen var helt oppblåst av plast. Video viser hvordan vitenskapsmennene fyller en bøtte med store plastbiter fra det døde dyret.

Død hval

Den unge spermhvalen ble funnet strandet på land.

Foto: Greenpeace/Facebook

Hvalen ble fredag funnet død på stranda ved Cefalu, et populært turiststed på den italienske øya Sicilia. I magen ble det funnet plastposer og andre plastobjekter, skriver CNN.

– Som du kan se fra bildene vi har delt, ble det funnet mye plast i magen. Vi vet ikke om plasten var årsaken til hvalens død ennå, men vi kan ikke late som om ingenting har skjedd, skriver Giorgia Monti i Greenpeace i en pressemelding.

Ifølge en av ekspertene som var med å undersøke hvalen, Carmelo Isgro, er det liten tvil om at plastinntaket være årsaken til hvalens død.

– Plasten blokkerte sannsynligvis kroppens evne til å ta opp næring. Det er veldig sannsynlig at det er dødsårsaken. Vi har ikke funnet noen tegn på at det kan være noen andre årsaker, sier han til avisen.

Hvaler lever normalt i 70–80 år. Ifølge Isgro var hvalen så ung at hun ikke hadde fått tenner ennå.

Femte i rekken

Den unge hunnhvalen er den femte hvalen som har blitt skylt opp på den italienske kystlinjen de siste fem månedene, ifølge Greenpeace.

Den åtte meter lange hvalen var også drektig da den ble funnet på det populære turiststedet Porto Cervo på Sardinia.

Den åtte meter lange hvalen var også drektig da den ble funnet på det populære turiststedet Porto Cervo på Sardinia.

I mars i år ble blant annet en drektig hval skylt opp på land ved det sardinske turiststedet Porto Servo. I magen hadde hun rundt 22 kilo plast i tillegg til det døde fostret.

Hval funnet død

Den drektige hvalen ble funnet død med kilovis med plast i magen.

Foto: AP

Det ble også funnet fiskenett og tegner, bølgepapp og en pakke med vaskepulver i magen på pattedyret.

Senere i mai skal Greenpeace og en annen organisasjon kalt the Blue Dream Project lansere et prosjekt for å overvåke plastforurensningen i havet over tre uker. Fokuset vil ligge på Tyrrenhavet, som ligger på vestkysten av Italia, ifølge pressemeldingen.

SISTE NYTT

Siste meldinger