NRK Meny
Normal

Stortinget krever nye svar fra Baksaas

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har bestemt seg for å holde en ny høring i Vimpelcom-saken i slutten av mai.

Jon Fredrik Baksaas i Telenor møter til høring i Stortingets kontrollkomité

EN GANG TIL: Tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas møtte Martin Kolberg, leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til åpen høring om Vimpelcom-saken i januar i fjor. Nå har komiteen bestemt seg for å holde en ny høring.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hovedformålet med den nye høringen er å få alle sider av denne saken på bordet, sier Venstres Abid Raja til NRK.

Ifølge han blir både tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser og tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder bedt om å komme til høringen. Også tidligere finansdirektør Richard Olav Aa og tidligere juridisk direktør Pål Wien Espen, som begge gikk av i kjølvannet av en ekstern granskningsrapport, blir invitert til å delta.

Ba komiteen vente

I desember i fjor ba Økokrim og Riksadvokaten om at en eventuell ny høring i Kontrollkomiteen skulle utsettes, fordi de fryktet at den kunne skade etterforskningen.

Komiteen hørte på rådene, og utsatte høringen.

I slutten av februar i år ga Riksadvokaten imidlertid grønt lys.

«Påtalemyndigheten er innforstått med at omtalte høring kan finne sted før 1. juni om det av komiteen finnes hensiktsmessig og ønskelig. I så fall er det intet som tyder på at Økokrims videre arbeid med saken av den grunn vil kunne bli skadelidende,» het det i brevet til Stortinget.

Nå har altså kontrollkomiteen bestemt seg for å holde en ny høring 27. mai.

Holdt tilbake informasjon

I november 2015 innrømmet Baksaas at han holdt tilbake informasjon da han møtte til Stortingets kontrollkomité i januar samme år.

– Da vi gikk til høringen var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale, sa han til Dagens Næringsliv den gang.

For to uker siden la Telenor fram en ekstern granskningsrapport om selskapets håndtering av saken.

Deloitte, som utførte granskningen, har ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd i Vimpelcom-saken, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor.

Selskapet får bant annet kritikk for sin håndtering avbekymringsmeldinger om korrupsjon i det russiske Vimpelcom som det eier 33 prosent av.

– Jeg ønsker å få svar på hvordan det kan ha seg at de ikke visste noen ting om at det pågikk korrupsjon i Vimpelcom, når de fikk to konkrete varslinger, og når disse varslingene kom til selve konsernledelsen, sier Raja.

Høyre mener ny høring ikke er nødvendig

Høyres Michael Tetzschner (H), nestleder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, ser ikke det store behovet for en ny høring nå.

Høyre-politikeren viser blant annet til Deloittes rapport, forliket mellom Vimpelcom og påtalemyndigheten i USA, og det faktum at Telenor kun har status som vitne i norsk politis etterforskning av saken.

– Jeg mener det etter den forrige høringen har skjedd gjennombrudd og avklaringer i saken som på det nåværende tidspunkt burde være dekkende for komiteens behov for å føre tilsyn med næringsdepartementets eierskapsutøvelse, skriver han i en e-post til NRK.

Abid Raja sier det er «rart at Høyres representanter ikke vil ha denne åpne høringen».

– Jeg synes det er helt uforståelig at Høyre ikke vil ha en åpen runde om dette, hvor vi faktisk kan få brakt på banen om statsrådene har vært informert, og ikke minst om et stort norsk selskap har vært involvert i korrupsjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger