Ny høring i Vimpelcom-saken

En enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité har bestemt at det blir ny høring i Vimpelcom-saken. Det bekrefter komitéleder Martin Kolberg til NRK.

Martin Kolberg

Martin Kolberg bekrefter at det blir ny høring i Vimpelcom-saken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Høringen har til hensikt å kartlegge departementets arbeid, og hva de har gjort for å fremskaffe de riktige opplysningene. Men vi må også igjen gå inn i Telenors håndtering av saken om eventuell korrupsjon ved etableringen av virksomheten i Usbekistan, sier Kolberg.

Etter all sannsynlighet blir høringen holdt før jul. Det er ikke bestemt hvem som må svare for seg i høringen.

– Det skal være et saksforberedende møte, og da vil vi komme tilbake til hvem som skal høres og hvilke konkrete spørsmål som skal behandles.

– Alvorlig

Jette Christensen sitter i Stortingssalen

Jette Christensen (Ap) og resten av medlemmene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har i ettermiddag avgjort at de kaller inn partene i Telenors håndtering av Vimpelcom-saken til ny høring.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi har fått en sjef i Telenor som har gått av, vi i Kontrollkomiteen har fått et hemmelig brev, et vedlegg fra Telenor som etter vurdering fra Økokrim er unntatt offentlighet. Det sier litt om alvorlighetsgraden i denne saken, sier Jette Christensen (Ap) til NRK.

Christensen antyder at både næringsminister Monica Mæland og tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas kan måtte belage seg på å møte for komiteen igjen.

– Jeg vil ikke si noe om hvem som kommer i den høringen, men relevante aktører i saken tidligere er det naturlig å stille oppfølgingsspørsmål til, sier Christensen.

Og denne gangen skal Baksaas fortelle alt?

– Det er umulig å gi garantier for noenting i denne saken, svarer Christensen.

Innrømmet å ha holdt tilbake informasjon

I går ble det kjent at Jon Fredrik Baksaas i et intervju med Dagens Næringsliv innrømmer å ha holdt tilbake informasjon da han i januar i år møtte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til åpen høring om Telenors håndtering i Vimpelcom-saken.

– I ettertid kan jeg se at vi skulle gått ut med informasjonen tidligere, sa Baksaas til Dagens Næringsliv.

– Da vi gikk til høringen, var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale.

– Vil ha hele sannheten

Baksaas' innrømmelse kom etter at Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå av med umiddelbar virkning på fredag etter at næringsminister Monica Mæland ikke hadde tillit til ham lenger.

Bakgrunnen var et fire sider langt brev fra Telenor med ny informasjon om korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

– Det er uavklarte spørsmål. Det er innrømmet at det ikke ble gitt fullstendig informasjon. Vi vil ha hele sannheten på bordet slik at vi kan mene noe om saken, sier Martin Kolberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger