Hopp til innhold

Ny forskning: Ebolamedisin ser ut til å ha effekt på koronapasienter

Ebolamedisinen Remdesivir ser ut til å ha effekt på korona-syke i en foreløpig undersøkelse. Nå prøves legemiddelet på norske pasienter.

Hender med plasthansker som holder en liten flaske med medisin som skal testes ut mot koronavirus. Remedesivir.

TESTER UT: Så langt er ebolamedisinen prøvd ut på åtte koronapasienter i Norge, som er innlagt med sykdommen covid-19.

Foto: Gilead Sciences / AP

Remdesivir er en av medisinene som nå testes på mange sykehus i verden, i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ved Universitetssykehuset i Chicago viser en foreløpig rapport fra studiene at Remdesivir kan ha positivt effekt mot koronavirus.

Pasientene som fikk daglig dose av Remedesivir ble raskere bedre, og kunne reise fra sykehuset på under en uke, skriver det medisinske nyhetsnettstedet Statnews.

NRK besøkte i midten av mars et av verdens mest anerkjente sykehus, Johns Hopkins, som hadde troen og forberedte seg på å bruke den eksperimentelle medisinen.

Åtte pasienter i Norge med i utprøvingen

Det er likevel langt frem til noen sikker konklusjon. De foreløpige resultatene kommer fra mindre undersøkelser.

I Chicago deltok 125 pasienter i studien. 113 av dem var alvorlig syke av koronaviruset.

– Den beste nyheten er at de fleste av våre pasienter allerede har blitt skrevet ut. Vi har bare mistet to pasienter, opplyser spesialist på smittsomme sykdommer ved universitetssykehuset i Chicago, Kathleen Mullane.

Også sykehus i Norge er med på å teste ut medisinen. Totalt åtte personer med covid-19 har fått remdesivir gjennom studien her i landet.

– Vi har ikke oppdaget uheldige bivirkninger så langt. Men den første pasienten ble inkludert i remdesivir studiearmen for bare to uker siden, så det er for tidlig å si noe om effekten av remdesivir på norske pasienter, sier Anne Ma Dyrhol Riise, seksjonsoverlege Infeksjonsmedisink avdeling, OUS, Ullevål i en e-post til NRK.

Hun legger til at de vil få data fra WHO fortløpende om resultater fra pasienter som inkluderes i studien i andre land.

Tror medisin kan være klar om kort tid

Studien ledes av forskningssjef John-Arne Røttingen.

Han sa til NRK i mars at livreddende medisiner kan være på plass allerede om tre-fire-måneder.

I tillegg til Remdesivir testes også ut malariamiddelet hydroxyklorokin/Plaquenil.

Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus, leder den norske delen av studien som foregår på over 20 norske sykehus.

Ingen sikre konklusjoner

Medisinen Remdesivir er utviklet av det amerikanske selskapet Gilead Sciences. De har ikke offentliggjort noen forskningsresultater selv, de er først ventet å komme i slutten av april.

Medisinen ble egentlig laget for å behandle ebolaviruset, som brøt ut i 2013 i Vest-Afrika.

De positive signalene har fått bred omtale over hele verden denne uken, men TV-kanalen CNN understreker at alle data fra studiene må analyseres før noe sikkert kan konkluderes.

RETTELSE: I en tidligere versjon av saken stod det at sykehuset Levanger også har testet Remdesivir. Ifølge sykehuset stemmer ikke dette. Avsnittet er derfor fjernet.

AKTUELT NÅ