Hopp til innhold

Ny Europol-metode fører til tusenvis av overgrepstips

En liten detalj på et bilde, kanskje et ord eller en kvittering. Det kan være nok for å avsløre en overgriper, men noen ganger står etterforskerne fast. Nå ber Europol publikum om hjelp, og responsen er enorm.

Nå ber Europol publikum om hjelp til å oppdage detaljer i overgrepsbilder som kan avsløre overgriperen, og responsen er enorm.

SE VIDEO: – En liten detalj på et overgrepsbilde kan være nok til å avsløre en overgriper, mener politiet.

– Bare formen og fargen på den boksen kan hjelpe oss i en retning.

Jarle Enghaugen jobber som etterforsker hos E-gruppa ved Oslo politidistrikt, og studerer detaljer i bilder de færreste orker å se på – overgrepsbilder av barn. Alt fra små gutter og jenter som poserer for voksne overgripere, til grove voldtekter av spedbarn.

Når politiet gjør beslag i overgrepssaker, må de ofte gjennomgå store mengder bilder og videoer. Etterforskerne leter etter bevis som kan felle overgriperne, men også spor som kan redde barn fra å bli utsatt for nye overgrep.

Trist syn

Jarle Enghaugen

Politibetjent hos E-gruppa ved Oslo politidistrikt, Jarle Enghaugen, sier de finner mye viktig informasjon i små detaljer i overgrepsbildene.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

På skjermen foran Enghaugen utsettes et spedbarn for et overgrep. Barnet ligger naken på en stellematte og ovenfor barnet står en halvnaken mann.

– Det er et forferdelig trist syn det som skjer i midten av bildet, men hvis man klarer å se bort fra det, ser man en salve eller en boks. Og det er en litt spesiell fasong på den boksen. Det kan gi oss viktig informasjon, sier Enghaugen.

Det er nettopp disse detaljene politiet leter etter når de ser på overgrepsbilder. Ofte gir detaljene mer informasjon enn selve overgrepet.

Dersom politiet klarer å avdekke hvilken boks eller salve som er med i bildet, kan det si noe om hvor overgrepet mot spedbarnet er begått.

– Detaljene kan jeg dele med kolleger i første omgang. Det kan være at noen har reist, og at de vil kjenne igjen dette med en gang. Neste skritt kan være å det dele med andre politistyrker, men nå ser vi at Europol gir oss muligheten til å dele ikke-seksualisert materiale. Det kan hjelpe oss med identifiseringen.

Laster Twitter-innhold

9000 tips

Steven Wilson

Leder av Europols avdeling for nettkriminalitet, Steven Wilson, sier responsen på kampanjen har vært fantastisk.

Foto: NRK

1. juni lanserte Europol kampanjen «Stop Child Abuse – Trace an object» der de ber publikum om hjelp. På sine nettsider, og via sosiale medier, la de ut små deler fra 20 ulike overgrepsbilder. Byrået for politisamarbeid i Europa har aldri gjort noe tilsvarende tidligere, men er overveldet over responsen så langt.

– Vi har fått inn 9000 tips. Responsen har vært fantastisk, ikke bare fra Europa, men fra hele verden, sier Steven Wilson, som leder Europols avdeling for nettkriminalitet.

Bildene Europol legger ut, kommer fra saker politiet har brukt mye tid på å etterforske allerede.

– Vi har ikke kommet lenger med disse sakene, og derfor har vi tatt med akkurat disse bildene. Det er ikke noe spesielt med disse sakene, men hvis vi lykkes, kan informasjonen fra publikum hjelpe oss med å identifisere barna, sier Wilson.

Laster Twitter-innhold

Nye bilder

Europol vil forsette å legge ut bilder fremover, og mandag la de ut 10 nye.

– Vi prøver å matche bildene med ting vi allerede kjenner til, og så prøver vi å finne ut om bildene hører hjemme i pågående saker. Det vi ser, er små brikker i etterforskningen, men de kan være verdifulle. Én brikke kan være nok til å løse resten av puslespillet.

Wilson sier at det er en stor påkjenning for etterforskere å studere disse bildene.

– De som jobber med dette, er antagelig de mest dedikerte etterforskerne jeg har møtt. De forstår viktigheten av hva de gjør, og noen ganger setter de sin egen helse på spill for å avsløre overgripere og identifisere ofre.

Skrur av lyden

Hos Oslo-politiet har etterforskerne flere metoder for å skåne seg selv fra de verste inntrykkene.

– Vi fokuserer på det omkringliggende, og ikke selve det traumatiske. Det er et slags HMS-tiltak, sier Enghaugen.

Når etterforskerne gjennomgår videoer etter spor, skrur de også ofte av lyden for å skjerme seg selv. Andre ganger kan lyden være en viktig informasjonskilde.

– Hvis barnet eller gjerningspersonen snakker norsk, eller kanskje dialekt, så er det selvfølgelig viktig informasjon for oss. Men hvis de snakker et språk vi ikke forstår, er det ikke så viktig for oss å høre på.

Flytteesker

For bare få dager siden klarte Oslo-politiet å avdekke et overgrep begått i Norge.

En etterforsker la merke til at teksten på en flytteeske i et bilde var på norsk. Det ga politiet en klar indikasjon på at overgrepet skjedde i Norge, og at jenta på bildet var norsk.

Mannen som var i besittelse av bildet, var allerede pågrepet for et annet forhold, men politiet opprettet en ny sak mot ham på bakgrunn av detaljene etterforskeren oppdaget.

Mannen sitter nå i varetekt.

Stor hjelp

Bjørn-Erik Ludvigsen

Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos sier publikum kan sitte på nøkkelen til å løse overgrepssaker mot barn.

Foto: KRIPOS

Dersom et av tipsene Europol mottar, peker mot Norge, er det Kripos som er kontaktpunkt for dette. Kripos har ikke bidratt med bilder direkte til Europols satsing, men deler materiale, som ikke umiddelbart kan knyttes til Norge, med Europol og andre.

– Det er ikke umulig at dette utvalget kan være tatt fra noen av disse. Bildene stammer således fra saker Europol har arbeidet med, ofte i samarbeid med både medlemsland i EU og utenfor, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.

Han har stor tro på prosjektet til Europol, og forteller at publikum ofte sitter på en verdifull kunnskap.

– Svært mange fornærmede barn og gjerningsmenn identifiseres innad i politisystemene og blant kolleger som arbeider med dette, men i saker der alt er forsøkt og man fortsatt ikke finner ut av det – blir denne metoden benyttet som en siste utvei.

– Det finnes utrolig mange observante og interesserte publikummere der ute, som kan sitte på nøkkelen til hvor et bilde eller en film er tatt og barna og overgriperne befinner seg, sier Ludvigsen.

AKTUELT NÅ