Hopp til innhold

Erikstein ny direktør ved Oslo universitetssykehus

Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein (59) i Helse- og omsorgsdepartementet blir ny administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Bjørn Erikstein

Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein (59) blir ny administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Erikstein ble ansatt i et ekstraordinært styremøte ved OUS tirsdag kveld. Han hadde hatt jobben i to timer da han snakket med nrk.no.

– Jeg nølte ikke med å si ja. Dette er den mest spennende jobben i hele spesialisthelsetjenesten i Norge, sier Erikstein.

– Sykehuset er viktig for hele Helse-Norge og har svært flinke medarbeidere, en god pasientbehandling og ikke minst mye spennende forskning og undervisning, sier han.

– Nye rammer

59-åringen er kreftspesialist og har hatt flere stillinger ved Radiumhospitalet. Han har også arbeidet ved Ullevål sykehus.

Erikstein sier han er klar på at en hovedoppgave for ham fremover vil være å lede et sykehus som skal tilpasse seg nye rammer økonomisk og organisatorisk.

– Jeg vil bruke tiden framover til å se nøye på helheten og delprosessene i omstillingen og sørge for at fagmiljøene er gode premissleverandører i de endringene som gjøres. Et godt samarbeid med ansattes representanter og gode og konstruktive faglige diskusjoner er en forutsetning for gjennomføring av endringene vi står i og har foran oss, sier han.

– Når det gjelder budsjettet for 2012, har vi fått lov til å gå med et underskudd på 400 millioner kroner. Jeg tror vi skal klare å holde oss innen det, selv om det blir stramt. Kontroll på kostnadene blir viktig, sier Erikstein.

Uro

Han etterfølger Siri Hatlen som valgte å gå av som direktør 6. juni. Avgangen kom etter uenighet mellom Hatlen og styreflertallet om hva som skulle til for å lykkes med sykehusfusjonen, og hvordan prosessen skulle gjennomføres.

– Til de ansatte som er bekymret over det som skjer i denne sammenslåingen, vil jeg si at jeg tar det på det største alvor. Det første jeg skal gjøre nå er å sette meg inn i organisasjonen, snakke med medarbeidere og få den informasjonen jeg trenger.

Erikstein påpeker at de ansattes harde arbeid er viktig for å få alt på plass.

– Nå får vi mye og nye muligheter. Det viktigste er at vi skal levere gode helsetjenester til våre pasienter.

– Hva er det som har gjort denne omstillingen så vanskelig?

– 160.000 brukere er flyttet til Akershus. Det er fire store sykehus som skal slås sammen. Vi har folk på mange adresser i byen og det er mye som skal sys sammen. Mye bra er gjort, men det er fremdeles mye å rydde opp, sier Erikstein.

Bjørn Erikstein begynner i stillingen allerede denne uken.

AKTUELT NÅ