Hopp til innhold

Ny bok: Slik forsvarte Haddy samboeren etter #MeToo-stormen

I en epost til Jonas Gahr Støre kritiserer Trond Giskes samboer Haddy Njie Ap-lederen for hans håndtering av varslersakene. Hun mener han ofret grunnleggende rettsprinsipper for selv å komme godt ut av det.

Haddy Njie

I den nye boken «Alle skal ned» gjengis en epost Haddy Njie sendte til Ap-leder Jonas Gahr Støre, rett før han skulle konkludere med varslersakene rundt Trond Giske. (Arkivfoto)

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Prosessen i partiet har vært en like stor påkjenning for Trond og meg, som det ekstreme og ensidige trykket fra pressen.

Det skriver Haddy Njie i sin epost til Jonas Gahr Støre datert 24. januar, dagen før partilederen skulle lande på en konklusjon om varselsakene mot Trond Giske.

Innholdet i mailen er gjengitt i VG-journalistene Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøys nye bok «Alle skal ned», om det indre livet i Arbeiderpartiet, som lanseres torsdag.

Alle skal ned

Boken «Alle skal ned» gjengir en rekke intervjuer med anonyme kilder i Arbeiderpartiet, som tegner et bilde av dårlig arbeidsmiljø og rivalisering i toppledelsen.

Foto: Oda Ording / NRK

– Mangel på rettsprinsipper

Njie fortsetter med å beskrive prosessen rundt varslene som «uforutsigbar, tilfeldig og ensidig til det absurde, med fullstendig mangel på rettsprinsipper».

Hun går i tillegg hardt ut mot Støres mediehåndtering av situasjonen, og anklager ham for å ha ofret grunnleggende rettsprinsipper ved å komme med konklusjoner i mediene.

«Jeg var sikker på at han var mer opptatt av hva som er sant og riktig, enn hva som tar seg godt ut i møte med pressen», skriver hun.

Njie avslutter med å uttrykke dyp bekymring over hvordan situasjonen har påvirket samboerens helse. Giske var på dette tidspunktet sykemeldt.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Varslene mot Trond Giske førte til at han måtte gå av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar. (Arkivfoto)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Jonas Gahr Støre, som ikke ønsker å kommentere kritikken fra Njie.

NRK har også forsøkt å nå Haddy Njie, foreløpig uten å lykkes. Da eposten først ble omtalt i VG i februar i år understreket hun at eposten ikke var ment for offentligheten, men ville ikke kommentere ytterligere.

Uenig i anklagene

Eposten fikk ikke Støre til å endre mening, og dagen etter kom pressemeldingen fra Arbeiderpartiet, der de konkluderte med at Trond Giske i flere av tilfellene hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

I etterkant av konklusjonen kritiserte også Giskes advokater Aps håndtering av saken. De hevdet at han ikke hadde fått anledning til å komme med sin versjon.

I et intervju med NRK 26. januar sa Støre at han var uenig i denne påstanden.

– Jeg har brukt langt mer tid på å lytte til hans versjoner enn jeg har brukt på å lytte til varslernes versjoner, sa han.

Tajik med ultimatum til Støre

Boken tar også for seg striden i partiets toppledelse rundt håndteringen av varslene. Blant annet skal Hadia Tajik ha satt sin egen jobb på spill for å stå på varslernes side.

I et møte datert 22. desember mellom Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og assisterende partisekretær Kristine Kallset, ble det besluttet at en offentlig kritikk fra Støre og en offentlig beklagelse fra Giske var en passende reaksjon på varslene.

Dette var Tajik sterkt uenig i. I en telefonsamtale med Støre i etterkant av møtet, skal nestlederen ha sagt: «Jeg forstår det som at jeg må velge».

Hun ønsket ikke å bli værende i partiledelsen om Giske fikk fortsette. Til to av varslerne skal hun ha sagt at hun «ikke hadde samvittighet til å være med på å legitimere Giskes oppførsel og maktmisbruk».

Ville tegne et bilde av kulissene bak Ap

Forfatterne bak boken, Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy, gjestet torsdag NRKs Politisk Kvarter.

De forteller om flere detaljer rundt fjorårets valg, da Arbeiderpartiet slet med å engasjere velgerne og gjorde sitt dårligste valg på 16 år. Ifølge forfatterne gikk det bud ut i partiets valgkamp, om at det ikke skulle snakkes om skatt og innvandring.

Marie Melgård i Politisk Kvarter

VG-journalist Marie Melgård forteller at hun og kollegaen Lars Joakim Skarvøy bestemte seg for å skrive boka «Alle skal ned», etter å ha dekket fjorårets valgkamp i Arbeiderpartiet. – Vi ble overrasket over valgresultatet og ville tegne et bilde av hva som foregikk i kulissene.

Foto: NRK

– De ville ikke snakke om skatt fordi de hadde et skatteopplegg som ingen tok ansvaret for, og innvandring er alltid problematisk for partiet, sier Melgård.

300 anonyme kilder

Boken baserer seg på samtaler med 300 anonyme kilder, som ifølge forfatterne ikke skal ha turt å snakke åpent om situasjonen.

Kildene beskriver en betent situasjon i Arbeiderpartiet etter valget, og særlig etter varslingssakene mot Giske.

Lars Joakim Skarvøy i Politisk Kvarter

Forfatter Lars Joakim Skarvøy forklarer at den betente situasjonen i Arbeiderpartiet gjorde det nødvendig å garantere kildene i boken anonymitet.

Foto: NRK

Forfatterne forklarer at anonymisering av kildene var avgjørende for å få frem omfanget av konflikter og uenigheter.

– Faren ved å bruke anonyme kilder er at folk kan ha andre agenda, at man ikke kan fortelle åpent hvem man har snakket med. Vi har så langt det har vært mulig etterprøvd opplysningene folk har kommet med, sier Skarvøy.

Han legger til at de er trygge på at det som står i boken er korrekt, uavhengig av om kildene er anonyme eller ikke.

AKTUELT NÅ