Hopp til innhold

Ny arvelov sikrer samboere

Regjeringen foreslo en lov fredag som skal hindre at en i samboerforholdet blir sittende igjen uten noe dersom samboeren dør, og paret har felles barn.

Begravelse
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Vi foreslår et arverettslig vern som er unikt i europeisk sammenheng, sier justisminister Knut Storberget.

Den nye loven gjelder samboere både av samme og motsatt kjønn.

Gjelder ikke aksjer og penger

Samboere med felles barn har til nå hatt begrenset mulighet til å sikre hverandre gjennom testamentet fordi barnas arverett setter grenser for dette.

Den nye arveloven gir den etterlatte samboeren automatisk bruksrett til hus med alt innbo, bil og fritidseiendom. Regelen gjelder bare dersom paret har, eller har hatt, eller venter felles barn. Samtidig gjelder det bare hus, bil og hytte – ikke annen eiendom som aksjer eller penger. Slike verdier vil tilfalle barna.

Knut Storberget

Knut Storberget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Retten til arv og uskifte kan utvides eller innskrenkes i testamentet, men hvis så skjer kan en ikke gå bak ryggen på hverandre. Samboeren skal få kjennskap til dette om det skjer.

Normalt liv - materielt sett

Målet med den nye loven skal være at den som sitter igjen skal kunne leve så normalt som mulig etter tapet av samboeren – materielt sett.

Bruksretten kommer til å gjelde så lenge den etterlatte partneren lever. Når denne også dør, vil skiftet bli gjennomført, og barna får arven.

Komplisert

Dette betyr at samboerpar, langt på vei, blir likestilt med ektepar. Likevel, er en gift og har felleseie vil den gjenlevende arve absolutt alt sammen med barna.

Mange lever i en komplisert hverdag - og reglene må ta høyde for dette.

Hvis paret har felles barn, men også barn fra tidligere forhold, må disse barna samtykke til at den gjenlevende skal få denne arven.

Det offentlige overformynderiet blir koblet inn i slike saker dersom barna er for små til å gi et slikt samtykke.

AKTUELT NÅ