Hopp til innhold

Innfører «promillegrense» for legemidler og narkotika

Norge innfører fra første februar en «promillegrense» for kjøring i rus og legemiddelpåvirket tilstand.

Politikontroll

Det skal nå bli enklere for politiet å ta sjåfører som kjører i narkotika- og pillerus på norske veier.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen sier 50 mennesker årlig dør av rus i trafikken.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK
Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa strammer nå inn Vegtrafikkloven.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK
Jørg Mørland, Folkehelseinstituttet

Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Den nye grensen tilsvarer promillegrensen for alkohol på 0,2 promille, og skal gjøre det lettere å ta sjåfører som kjører mens de er påvirket av sløvende legemidler eller narkotika.

Daglig kjører 100.000 bilister rundt på norske veier i medikament- og narkotikarus. Det er fem ganger så mange som kjører i alkoholpåvirket tilstand.

Tilsvarende promillegrensen

– Kjøring i ruspåvirket tilstand er årsaken til cirka en fjerdedel av dødsulykkene i Norge. Det vil si at 50 mennersker årlig dør på grunn av at rus har vært en hovedårsak eller medvirkende årsak, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.

Men fra første februar iverksettes en lovendring her til lands som skal gjøre det enklere å ta dem som legger ut på veien med sløvende stoffer i blodet.

– Vi endrer Vegtrafikkloven slik at det blir like lett å bli tatt hvis du kjører på medikamenter og narkotika, som i dag på alkohol, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa til NRK.

– Det blir tilsvarende 0,2 som man i dag har for promille, og så kan politiet kontrollere ulovlig ruskjøring uten at det er skjellig grunn til mistanke om ulovlig kjøring, utdyper UP-sjef Karlsen.

NRK kom først i skade for å melde at Norge dermed blir det første landet i verden som innfører en nedre grense for narkotika- og pillerus. Men Sverige innførte allerede i 1999 en nulltoleranse mot narkotika og legemiddelpåvirkede sjåfører.

Sjekkes for 20 stoffer

Prøvene fra ruskontrollene skal analyseres ved Folkehelseinstituttet. De har i forkant av lovendringen investert i nytt utstyr for 15 millioner kroner.

Her skal prøvene fra bilistene kontrolleres for opptil 20 ulike stoffer.

– Det er en god del nerveberoligende midler, sovemidler og sterke smertestillende midler. Vi kontrollerer også noen ulovlige cannabisstoffer, amfetamin og kokain, forteller divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet Jørg Mørland til NRK.

AKTUELT NÅ