– Det er fremdeles mye vann, slik det har vært i noen dager nå. I elvene har det stort sett kulminert, bortsett fra nedre del Glomma. Det går det også for fullt ut fra Mjøsa, sier vakthavende hydrolog hos NVE Knut Ola Aamodt.
NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i deler av Buskerud, Oppland og Hedmark til gult nivå. Gult nivå er nivå to av fire på skalaen.
- Oppdatert flom- og skredvarsel: Varsom.no
Vakthavende hydrolog i NVE, Knut Ola Aamodt
Foto: Stig Storheil / NVE
Selv om vannstanden nå stort sett går ned i elvene, vil det trolig stige i innsjøene. Aamodt tror det vil ta et par dager før vannstanden begynner å gå ned mot det normale i innsjøene.
– I Mjøsa skjer vel det rundt 19. eller 20. mai, og det blir noe tidligere enn det i Drammensvassdraget. Det tar vel tre eller fire dager før vannivået synker i Tyrifjorden, og det går nok litt raskere enn det i Krøderen og Sperillen.
- Les også: Vannet stiger i Drammenselva
Begrenset skadeomfang
Regionsjef for region øst i NVE, Petter Glorvigen sier de foreløpig ikke har fått melding om store skader som følge av alt vannet.
– Det ser ut som det har gått relativt bra. Det er skader på steder som har hatt skader før, for eksempel campingplasser nær vassdragene, som normalt er utsatt ved flom, sier Glorvigen.
Glorvigen mener kommunene fortsatt bør ha høy beredskap, selv om vannstanden mange steder er på vei ned. Han oppfordrer også folk til å fortsatt følge med.
– Det kan fortsatt gå mindre ras ved elvekantene, sier Glorvigen.
Tapper ned innsjøer etter tur
Tidligere i vår ble vannstanden i Mjøsa senket, nå har turen kommet til Øyeren i Akershus. Målet er at vannet fra Gudbrandsdalslågen og øvre del av Glomma ikke skal renne samtidig inn i nedre del av Glomma og skape problemer der.
Aamodt mener denne planen ser ut til å ha fungert.
– Det er ikke vi som har kontroll på situasjonen, det er det værgudene og været som har. Vi har i alle fall oversikt over situasjonen, og det virker som om det er funnet gode løsninger med tanke på reguleringer av vassdragene.
- Les også: 30 internatstudenter nektet å la seg evakuere
- Les også: Hytta til Lars er flomskadet for fjerde gang
Lars Angeltveit har fått vennet inn i hytta for fjerde gang.
Krever mer penger til sikring
Hvert år brukes det 350 millioner kroner på sikringstiltak mot flom og skred i Norge. Direktør for NVE, Per Sanderud, mener dette er for lite.
NVE har en liste over mulige sikringsprosjekter på over to milliarder kroner. De er tydelig på at det er mer lønnsomt å bruke mer penger på sikring enn å rydde opp etterpå.
– Man sparer veldig mye skade på eksisterende bebyggelse og på annen infrastruktur som veier, jernbane, store industribygg og næringsvirksomhet, dersom man heller sikrer på forhånd, sier Sanderud.