NVE om Mannen: – Bevegelsene har økt i natt

Tre ganger tidligere har det vært meldt rødt farenivå ved Mannen. Nå fylles det på med vann for å utløse skredet i det ustabile fjellområdet. Bevegelsene har økt i natt.

Ekstra nyhetssending

SE DIREKTE: Slik ser Mannen ut akkurat nå.

– Farenivået er fremdeles rødt og vi har sett økt bevegelse i natt. Vi måler dette kontinuerlig og vil komme med en ny oppdatert situasjonsrapport klokka 08.00 i dag, sier regions-sjef i NVE Brigt Samdal like etter klokka 06.30 fredag, til NRK.

Rasfaren ved fjellet Mannen i Rauma er nå ekstrem. I 22-tiden torsdag kveld ble elleve beboere evakuert. Klokken 00.30 natt til fredag, startet NVE å pumpe ekstra vann nedover fjellet for å sette ytterligere fart på bevegelsene.

– Etter evakueringen åpnet vi kranene på tre tanker som vi har stående oppe på fjellet med 38.000 liter som har sildret ned i sprekkesystemet, sier Samdal.

– Målet med vanntilførselen er å forsterke effekten av den naturlige nedbøren som kommer, for å utløse et skred i dette ustabile fjellområdet, sier vakthavende pressevakt i NVE Arne Søiland.

– Det er første gang dette gjøres så vi er spent på utfallet, sier Samdal.

Steinsprang

Det har regnet hele natten i området og i 02-03-tida i natt ble det hørt buldring fra stein. Ifølge politimannskapet i Rauma har det kommet meldinger om mindre steinsprang fra det rasutsatte området ved Mannen.

– Vi har sjekket opp med NVE og det er ikke noe som er unaturlig. Vi har ikke fått meldinger om store steinsprang, sier operasjonsleder i politiet, John Bratland fredagsmorgen.

– Vi har vakthold i området og det er opphold og ferdselsforbud i området. Vi har fått hjelp fra vegvesenet til å ha beredskapsvakt med tanke på å stenge veien hvis raset går.

Raumabanen er stengt, men veien er fortsatt åpen.

Snø over fjellpartiet Mannen
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Usikkert om det har effekt

Nedbøren de siste dagene har gitt økt bevegelse i den mest aktive delen av fjellpartiet. Farenivået ble hevet til oransje mandag på grunn av prognoser om mye nedbør, som var ventet å komme tirsdag.

Onsdag kveld var bevegelsene i fjellet over 42 millimeter i døgnet, noe som tilsier rødt farenivå. Torsdag ble nivået hevet til rødt.

– Selv om vi tilfører vann kunstig, så er det den naturlige nedbøren som er med på å bestemme bevegelsene til fjellet, sier Søiland.

Pumping av vann på Mannen
Foto: NVE

Holdt vakt

I natt har politi og sivilforsvaret holdt vakt ved Horgheim i Rauma kommune, i påvente av aktivitet i fjellet.

– Vi er spente på vanningsprosjektet og hvordan det vil slå ut, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad til NRK.

Han sier at innbyggerne som bor under Mannen har fått det verre og verre ettersom årene her gått.

– Vi håper at dem som bor der kan få leve mest mulig normalt igjen. For kommunens del betyr situasjonen at vi har en del ekstraarbeid med tanke på planverk og beredskapsarbeid. Men det er først og fremst innbyggerne som vi er bekymret for.

Klokka 07.30 fredag skal det være et beredskapsmøte der politi, vegvesen, kommunen, fylkesmannens beredskapsgruppe og NVE er til stede, før pressemøte klokka 08.00.

Mannen, Breistinden Grafikk over rasfaren.
Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger