Hopp til innhold

NVE hever farenivået til rødt

Det er svært mye vann i flere elver over hele landet. NVE hever farenivået til høyeste nivå, og ber folk i utsatte områder være påpasselig og sikre og evakuere eiendeler.

Mannskaper jobber med flomsikring på Otta

I formiddag oppgraderer NVE farevarslet for flom til aller alvorligste nivå i tre vassdrag: Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget.

– Vannet stiger de fleste stedene. Vi er klare for å oppgradere til rødt flere steder langs Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget, sier vakthavende hydrolog hos NVE, Knut Ola Aamodt.

Knut Ola Aamodt

Vakthavende hydrolog hos NVE, Knut Ola Aamodt.

Foto: Stig Storheil / NVE

Også i de øvre delene av vassdragene i Hallingdal og Valdres oppjusterer NVE varselet til rødt nivå. NVE har tidligere sagt at de frykter mye vann i småelver.

Aamodt sier de fortsatt opprettholder oransje nivå, nivå tre av fire, i Gudbrandsdalslågen.

Flomfare på rødt nivå omtales som er en ekstrem hendelse, og det anbefales at både kommune og Fylkesmannen har økt beredskap.

– Det innebærer store flommer som forekommer sjelden, og som kan medføre oversvømmelse av store områder og betydelige erosjonsskader. Dette kan ha store konsekvenser for bebyggelse og infrastruktur, skriver NVE.

E6 ved Fåvang er foreløpig ikke truet av stengning, men kan bli det

E6 ved Fåvang er foreløpig ikke truet av stengning, men kan bli det hvis nedbøren fortsetter.

På Kongsberg frykter de at flommen skal gjøre skade. Tor Jørgensen har opplevd flom før og har investert i flomsikring.

På Kongsberg frykter de at flommen skal gjøre skade. Tor Jørgensen har opplevd flom før og har investert i flomsikring.

Setter inn sivilforsvaret og militærpersonell

Vannet fortsetter å stige og situasjonen er nå i ferd med å bli svært alvorlig på Otta i Gudbrandsdalen.

– Spesielt Otta sentrum har mye vann. Ved kjøpesenteret Amfi Otta er parkeringsplassen full med vann. I tillegg er en barnehage langs baksidevegen mot Sel nå stengt. Der er det grunnvann som kommer opp. Vegen er nå stengt, opplyser varaordfører Lene Jevnheim i Sel kommune.

Sel kommune får nå hjelp med mannskaper og utstyr fra både sivilforsvaret og heimevernet for å håndtere situasjonen. I tillegg jobber alt tilgjengelig personell fra kommune, brannvesen og politi.

– Det er for å sikre at vi har nok folk dersom det trengs. Vi overvåker og griper tak i situasjoner som måtte oppstå fortløpende, sier varaordfører Lene Jevnheim.

Beboerne ved to gårdsbruk i Sel kommune er evakuert. Ifølge politiet har det gått et mindre ras langs fylkesvei 435. Politiet advarer folk mot å oppholde seg nær Gudbrandsdalslågen og andre elver og bekker med stor vannføring.

Ordfører i Nes kommune sier at det bli en våt 17. mai for innbyggerne rundt Mjøsa.

– Det ser ut som Mjøsa vil være full 17. mai. Vannstanden nedover Glomma ser ut til å bli 1,5 meter lavere enn storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet fredag formiddag.

Personell fra sivilforsvaret jobber med flomsikring

Personell fra Sivilforsvaret jobber med å forsterke en flomvoll ved Otta sentrum.

Foto: Even Lusæter / NRK

Roligere i Møre og Romsdal

Vannføringen ved Elverhøy bru i Sunndal kommune er nå til 708 kubikk i sekundet.

– Det skal begynne å roe seg fra klokka 13.00 i dag, sier Steinar Hauglum, varabrannsjef og leder for beredskap i Sunndal kommune.

Vannføringen i elven Driva nærmet seg nivået for tiårsflom, som er 725 kubikk i sekundet.

Varsel for flomfare i Trøndelag og Møre og Romsdal er på gult nivå.

Faren for skadeflom i sammenheng med snøsmeltinga er over for denne gang i Sogn og Fjordane. Det sier regionsjef Brigt Samdal i NVE.

Varsel for flomfare i Sogn og Fjordane er på gult nivå.

Flomtoppen ventet i helga

Særlig langs Glomma, Trysilelva og i Gudbrandsdalslågen er vannføringen stor.

Riksveg 3 gjennom Østerdalen er nå stengt. Lensmann i Nord-Gudbrandsdal Erik Trønnes ber nå folk i distriktet å kjøre bil, bare dersom det er helt nødvendig.

– Vannet bare stiger og stiger. Det er fare for jordras flere steder. Det er ikke trygt å kjøre, sier han.

NVE ber folk i utsatte områder være påpasselig og sikre og evakuere eiendeler. NVE vet ikke per nå hvilke områder som blir hardest utsatt, men at det trolig er områder som også tidligere er utsatt.

I Trysileleva stiger vannet og nivået ligger over 10-års flom. Flomtoppen ventes å bli nådd i løpet av fredagen.

– Det er fortsatt områder som er sterkt utsatt. Det vil fortsatt være stor vannføring i Glomma og Trysilelva, og folk må være påpasselige og evakuere og sikre ting i disse områdene. Det sier hydrolog i NVE, Trine Jahr Hegdahl.

Vannstanden kritisk flere steder. Vannmassene truer både E6 og riksvei 3.

Flomsteinen i Trysil kl. 08.30 fredag 11.05.18
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK

AKTUELT NÅ