NVE advarer mot snøskredfare

NVE advarer om krevende forhold i fjellet, og ber folk om å sjekke forholdene nøye før de legger ut på tur.

I helgen har flere skigåere meldt fra om skred. Det har også skjedd en dødsulykke. Nå advarer NVE om krevende forhold i fjellet, og ber folk om å sjekke forholdene nøye før de legger ut på tur.

SE VIDEO: Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ber turgåere være oppmerksom på skredfare i fjellet.

Det er høysesong for toppturer. Aldri før har det vært så mye folk i fjellet. Men før helgen endret de fine forholdene i fjellet seg.

Skredfaren er nå på nest høyeste nivå flere steder i landet, og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ber turgåere være oppmerksom på skredfaren.

– Skredfaren har gått opp. Vi har vedvarende svake lag som har oppsto forrige uke. Det gir en situasjons vi er bekymret for, sier ansvarlig seksjonssjef for snøskredvarslinga hos NVE, Rune Engeset, til NRK.

Kjent naturfotograf døde

Senest søndag omkom en mann i snøskred i Aurland i Sogn og Fjordane. Det var naturfotografen og læreren Benjamin Hjort (37) som omkom i snøskredet. Han drev med frikjøring sammen med to andre da skredet gikk.

Hjort var bosatt på Voss og var en sentral person i friluftsmiljøet i bygda. Han var erfaren i fjellet, noe som viser hvor komplekse forholdene er nå, mener NVE.

NVE oppfordrer folk til å sjekke skredvarselet før de går ut.

– Velg en tryggere tur

Den typen snølag det er snakk om kan være vanskelig å se, og drønn og sprekker er ikke en selvfølge.

– Du må se i snøen. På snøoverflaten er det ikke noen tegn på de vedvarende svake lagene. Enten må man sjekke skredvarslene eller grave selv, sier snøskredvarsler Markus Landrø i NVE.

– Vent noen dager eller uker om du har planlagt en tur og det er komplekse skredforhold, akkurat sånn som nå. Eller velg en tryggere tur. Ta de brattere turene når det er tryggere snø, legger Engeset til.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger