Hopp til innhold

NSM åpner tilsynssak etter nødnettskandalen

Vil granske hvordan indisk IT-personell hadde tilgang til nødnettet uten å være sikkerhetsklarert. Også PST har startet etterforskning etter NRKs avsløringer.

nødnett

Nødetatene er helt avhengig av nødnettet når det skjer ulykker og andre alvorlige hendelser.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har besluttet åpne tilsynssak mot Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), melder de i en pressemelding.

De vil granske informasjon i saken om hvordan indisk IT-personell hadde tilgang til nødnettet uten å være sikkerhetsklarert.

– Bakgrunnen er hendelsen som ble oppdaget 17. desember 2016, og siden varslet til NSM og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, sier avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM ifølge NTB.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har startet etterforskning etter NRKs avsløinger om at indiske IT-arbeidere driftet det norske nødnettet uten sikkerhetsklarering.

Fikk tilgang til nødnettet

Etterforskningen skal få klarhet i om det er begått straffbare forhold i forbindelse med hvem som har hatt tilgang til skjermingsverdige objekter, i dette tilfellet nødnettet, opplyser PST.

Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat PST i saken mot Ubaydullah Hussain som torsdag står tiltalt sammen med en 19 år gammel mann i Oslo tingrett, torsdag.

PSTs politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi begrenser ikke etterforskningen. Etterforskningen dreier seg om å avdekke om det er begått lovbrudd i den såkalte nødnettsaken, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff til NRK.

Tirsdag kunne NRK avsløre at indiske IT-arbeidere har hatt tilgang til nødnettet gjennom underleverandøren Broadnet, selv om dette er i strid med sikkerhetsloven.

Staff sier PST går bredt ut, og at flere aktører enn Broadnet vil bli avhørt i saken.

– Vi vil etterforske der det er nødvendig. Det vil være flere parter vi må samtale med og avhøre, forklarer hun.

Beklaget hendelsen

Direktoratet for nødkommunikasjon (DKN) har selv godkjent at inderne fikk tilgang til deler av nettverket, men hevder dette kun gjelder mindre kritiske deler av systemet.

Underleverandøren Broadnet har beklaget hendelsen, og understreket at tilgangen til indiske IT-arbediere ikke har ført til noen feil på nødnettet.

DNK må svare justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om hva som gikk galt innen mandag.

Artikkelen er oppdatert med at NSM åpner tilsynssak mot DNK.

AKTUELT NÅ