- En halvtimes forsinkelse er for mye

Pendlerforeningen mener en halvtimes forsinkelse er altfor mye for en pendler. Willy Frantzen i pendlerforeningen i Follo og Østfold er spent på hvordan NSB skal gjennomføre den nye refusjonsordningen.

Togforsinkelser på Østlandet

Det har vært mange og lange forsinkelser for passasjerene på Oslo S denne vinteren.

Foto: NRK

På en pressekonferanse i ettermiddag presenterte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og konsernsjef Einar Enger i NSB en helt ny refusjonsordning for reisende som opplever at toget er forsinket.

LES: Togkaos på Østlandet

LES: NSB har problemer

Billett til halv pris

I den nye ordningen, som gjelder fra i dag, skal reisende få dekket halve billettprisen dersom passasjertoget er mer enn 30 minutter forsinket.

Når det gjelder de lengre togstrekningene, må toget være én time forsinket før kompensasjonen utløses.

Det dreier seg om strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Kristiansand-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø.

LES: NSB-topp varsler togkaos i 30 år

Spent pendlersjef

Leder i pendlerforeningen i Follo og Østfold, Willy Frantzen er spent på hvordan NSB skal gjennomføre den nye ordningen. Han ser for seg kaos ved NSBs Servicesenter når tusener av passasjerer er forsinket midt i rushtrafikken.

- Når flere tusen passasjerer kommer forsinket inn til Oslo S er det ingen som har tid til å stå i kø for å få tilbake halve billettprisen. Dessuten lurer jeg på hvordan folk skal bevise at de faktisk var med det forsinkede toget. Jeg er veldig spent på hvordan NSB skal gjennomføre denne ordningen, sier Frantzen til NRK.no.

Willy Frantzen, leder i Pendlerforeningen i Østfold

Willy Frantzen er leder for pendlerforeningen i Follo og Østfold.

Foto: Tomas Berger / NRK

Pendlerlederen sier han er fornøyd med at samferdselsministeren har fått fjernet punktlighetstabellen, og fått til en ordning som gir kompensasjon til dem som faktisk blir forsinket.

- Men en halv time forsinkelse for pendlerne er altfor lenge. For de fleste er dagen ødelagt ved forsinkelser på 15 - 20 minutter. Det er faktisk ikke så ofte toget er en halv time forsinket, så det vil kanskje ikke koste NSB så mye, sier Frantzen.

Han legger til at ideen er god, men at han ikke tror ordningen kommer til å fungere dersom ikke NSB legger opp til en enklere måte å få pengene refundert på.

- Kanskje de burde fått plastikkort som man brukte ved reisens begynnelse og slutt, som vill registrere reisen, og en eventuell forsinkelse, sier Frantzen.

- Jeg er redd det hele kommer til å gå i vasken, legger han til.

Gjelder for alle

NSB opplyser om at de nye kompensasjonsreglene gjelder for alle, også kunder med månedskort og andre periodebilletter. For dem regnes kompensasjonen ut ved at en deler på antall dager billetten er gyldig for.

Einar Enger, konsernsjef i NSB

Einar Enger, konsernsjef i NSB.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

NSBs konsernsjef sier han er glad for å få på plass en kompensasjonsordning, men at målet er at toget skal komme og gå på tiden, og at ordningen dermed på sikt blir overflødig.

- For oss er det viktigste at toget går når det skal, men vi har lyttet til kundene som ikke har fått det de har betalt for. Derfor er vi glad for å innføre denne ordningen som er langt bedre enn den EU foreslår, sier konsernsjef Einar Enger i NSB.

Passasjerene må selv ta kontakt med NSBs Servicesenter for å få tilbake penger.

LES: Kleppa lover mer til NSB-pendlerne

Priseksempler

  • Reise med full pris Oslo-Trondheim koster 852 kroner. Avslaget blir 426 kroner hvis toget er mer enn 60 minutter forsinket.
  • Reisende med lokaltog Oslo-Drammen betaler 91 kroner. Ved mer enn 30 minutter forsinkelse gis et prisavslag på 45 kroner.
  • Periodekort Tønsberg-Oslo koster 2874 kroner. Dette deles på 30 dager. Da blir avslaget 96 kroner minus 50 prosent, eller 48 kroner i avslag per dag toget er mer enn 30 minutter forsinket.
  • Periodekort Hamar-Oslo koster 3284 kroner. Dette deles på 30 dager. Da blir avslaget 110 kroner minus 50 prosent eller 55 kroner per dag toget er mer enn 30 minutter forsinket.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger