NSB med rekordresultat

NSB hadde i 2015 et overskudd på over 2,8 milliarder kroner. – Det er gledelig at vi nå kan levere det beste resultatet i NSBs historie, sier konsernsjef Geir Isaksen.

Beste resultatet noensinne

REKORD: NSBs konsernsjef Geir Isaksen la torsdag formiddag fram NSBs økonomiske resultat og reisetall for 2015. Dette er det beste resultatet noensinne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Men vi har ikke tid til hvileskjær nå. De neste årene står NSB overfor store og krevende endringer, sier Isaksen.

Torsdag formiddag la Isaksen frem NSBs økonomiske resultat og reisetall for 2015. Det er det beste resultatet noensinne.

NSB-konsernet hadde i 2015 driftsinntekter på 15.372 millioner kroner, opp fra 15.336 millioner kroner i 2014. Driftsresultatet ble på 2 814 millioner kroner, mot 2 001 millioner kroner i 2014.

72,4 millioner reiser

– Det er gledelig at alle NSB-konsernets forretningsområder nå leverer styrkede resultater – og alle leverer positive driftsresultater, sier Isaksen og fortsetter:

– Det er spesielt gledelig at omstillingen i godsvirksomheten nå gir gode resultater. For første gang på åtte år leverer nå Cargonet et positivt driftsresultat på 89 millioner kroner mot – 90 millioner kroner i 2014.

Persontogvirksomheten hadde et driftsresultat på 1 208 millioner kroner i 2015, opp fra 659 millioner kroner i 2014.

– I fjor var det 72,4 millioner reiser med NSBs tog. Dette er en betydelig vekst fra 2014. Veksten i antall reiser i Norge de siste fire årene er på 26 prosent. Vi ser av foreløpige tall at denne økningen har fortsatt inn i 2016, sier Isaksen.

Geir Isaksen, konsernsjef i NSB

BESTE RESULTATET: – Det er gledelig at vi nå kan levere det beste resultatet i NSBs historie, sier konsernsjef Geir Isaksen. Arkivbilde.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Jernbanereformen

Bussvirksomheten i Nettbuss hadde et driftsresultat på 172 millioner kroner i 2015, mot 120 millioner kroner i 2014, mens eiendomsvirksomheten i ROM Eiendom hadde et driftsresultat på 1 307 millioner kroner, mot 1 246 millioner kroner i 2014.

Vedlikeholdsvirksomheten Mantena hadde et driftsresultat på 51 millioner kroner, mot 47 millioner kroner i 2014.

– Både reisetall og økonomiske tall viser at det jobbes svært godt i alle NSB-konsernets virksomheter. Det er derfor vemodig å vite at vi nå skal gi fra oss viktige deler av vår virksomhet til annet statlig eie som følge av jernbanereformen, sier Isaksen.

Krevende endringer

Som følge av jernbanereformen skal Mantena overføres til Samferdselsdepartementet, mens ROM Eiendom vil bli et selskap under det nye Jernbaneinfrastrukturforetaket.

Ifølge jernbanereformen skal NSBs togmateriell overtas av staten, og mest sannsynlig blir også salgs- og distribusjonsløsninger løftet ut av NSB. I løpet av 2017 blir det også konkurranse på togstrekninger som tilsvarer rundt en fjerdedel av NSB persontogs omsetning.

– Selv om vi lar oss motivere av forestående konkurranse og allerede er godt i gang med å forberede oss, går vi inn i svært krevende endringer de neste årene. Vår største utfordring er å bli kostnadseffektive nok til at vi kan vinne konkurransene som kommer på norsk jernbane, sier Isaksen.

Isaksen uttrykker likevel sterk tro på en god utvikling i den virksomheten som blir igjen i NSB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger