NRK-undersøkelse: Blå side kan nærme seg seier i kveld

KrF-dramaet kan vare til siste slutt. Ifølge en undersøkelse NRK har gjort, kan blå side stå én delegat unna flertall i KrFs landsmøte­sal når dagens tre fylkes­årsmøter er omme.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i Agder KrF.

KrFs nestleder Kjell-Ingolf Ropstad smilte under fylkesårsmøtet i Agder fredag. Han ønsker å gå inn i Solberg-regjeringen, mens partileder Knut Arild Hareide ønsker samarbeid med Ap.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er stor usikkerhet knyttet til hva KrFs landsmøte vil bestemme seg for 2. november. Selv om de aller fleste delegatene på forhånd har gitt uttrykk for om de er rød eller blå, er det skriftlig votering i landsmøtesalen, delegater kan ombestemme seg og voteringsrekkefølgen og andre forhold kan også spille inn på avstemningen.

– Ingenting er reelt avklart før vi kommer til landsmøtet 2. november, sa Knut Arild Hareide til NRK etter «superlørdag».

For å få en pekepinn på hva som kan bli utfallet, har NRK gjort en undersøkelse blant 237 KrF-ere i de fire fylkene som ennå ikke har valgt delegater.

Hvem som blir valgt, vil avgjøre om Erna Solberg (H) får fortsette som statsminister, eller om partileder Knut Arild Hareide får det som han vil og danner regjering med Jonas Gahr Støre (Ap).

Dersom fylkesårsmøtenes delegater gjenspeiler det KrF-erne i undersøkelsen har svart, vil blå side vinne så lenge Østfold velger minst én blå delegat blant sine åtte i morgen.

Innspurt til ingen nytte?

De siste dagene har Knut Arild Hareide tatt innpå den blå ledelsen i kampen om delegatene.

På den såkalte superlørdagen i helga fikk han blant annet med seg fem delegater fra det tradisjonelt blå KrF-fylket Møre og Romsdal, og hele elleve delegater fra Trøndelags delegasjon på 13.

Men ifølge NRKs undersøkelse, kan det hele være til ingen nytte. For dersom KrF-erne som har svart oss hadde utgjort fylkesårsmøtene, og de hadde valgt representative lister, ville resultatet sett slik ut:

Spenning til siste slutt

Undersøkelsen er sendt til 312 KrF-ere på fylkes- og lokallagsnivå per SMS fra 17. til 28. oktober. Dette er KrF-ere som står oppført med ulike verv og posisjoner lokalt i partiet. 76 prosent av dem har svart.

Det er ikke sikkert at de er representative for holdningene i sine fylker, eller for holdningene til de som faktisk deltar på fylkesårsmøtene.

Dersom undersøkelsen slår til, blir det svært jevnt i de siste fylkene. Den anslår at 16 av de siste delegatene vil være blå, mens 15 av de siste vil være røde. De fire fylkeslederne er allerede sikret en plass.

Dersom det blir utfallet, vil blå side mangle én delegat når mandagen er omme. Den vil de ifølge undersøkelsen sikre seg i Østfold tirsdag, der undersøkelsen anslår fire delegater fra hver side – og et knapt borgerlig flertall blant medlemmene.

Alle er opptekne av Kristeleg folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Alle er opptekne av Kristeleg folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger