Hopp til innhold

NRK tilbrakte en natt på hospits

Flere rusmisbrukere sier til NRK at de heller sover ute i kulda framfor å bo på hospits. Reporter Helle Fjelldalen sjekket forholdene på ett av dem.

Bjørn Arne og Helle Fjelldalen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Dette er det beste hospitset i byen, sier Bjørn Arne til Lørdagsrevyens reporter Helle Fjelldalen. Foto: Bengt Kristiansen, NRK

– Jeg har blitt ranet på hospits før. Så jeg ville valgt å være ute i kulda enn å overnatte på et slikt sted, sa en rusmisbruker i Oslo sentrum til NRK like før nyttårsaften.

Også flere andre har den siste tida fortalt om så dårlige forhold ved hovedstadens hospitser, at de velger å sette helsa på spill ved å heller sove utendørs i minusgrader.

– Jeg foreslo for sjefen min i Lørdagsrevyen at vi skulle lage lørdagsportrett på en ung uteligger. Etter litt drodling i redaksjonen kom i idéen. Jeg ville på hospits for å finne ut om det er så ille som det sies, sier reporter Helle Fjelldalen til NRK.no.

Sammen med fotograf Bengt Kristiansen tilbrakte hun denne uka 12 timer på kommunale Marcus Thranes hus på Torshov i Oslo.

Dekker primærbehovene

Marcus Thranes hus er et lavterskeltilbud for tunge rusmisbrukere. Her bort 40 menn og kvinner under samme tak.

Brukerne får dekket primærbehovene i form av brødmat, eget rom og en seng å ligge i.

– Hvis jeg skal sammenligne det i forhold til andre, så er det ikke så aller verst her. Jeg har hatt mye vondt andre plasser, forteller David som nå venter på avrusningsplass på Tyrili.

Han har bodd flere andre steder i Oslo, men de siste månedene i Marcus Thranes hus.

Marcus Thranes hus

En av brukerne tok overdose mens NRKs reportasjeteam besøkte hospitset på Torshov.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Vi får frokost om morgenen og sitter sammen alle sammen ved dekket bord. Det blir som en familiær frokost, forteller David som ikke kunne tenke seg en tilværelse utendørs.

– Bare det er en seng, en dyne og varmt, så ville jeg vært der og bodd der, sier David til NRK.

– Bullshit. Jeg kan ikke skjønne at noen kan mene at det er bedre å sove ute, sier Rita.

– Det er veldig okei å bo her, men det er litt krangling, stjeling og skalusi. Ellers er det helt topp, sier kvinnen som har bodd her i syv måneder i påvente av avrusning og institusjonsplass.

– Alt er bedre enn gata

– De som bor der bekrefter at det er jævlig, men at det er bedre enn på gata. Alle jeg snakket med skrøt uoppfordret av personalet, sier Helle Fjelldalen.

– Det var mye hyling og skriking. Noen ble også veldig aggressive på grunn av kameraet, så vi måtte trekke oss unna, sier Fjelldalen som beskriver brukte kondomer og sprøytespisser i lokalene.

Hun sier at timene hun og fotograf Bengt Kristiansen tilbrakte på hospitset gjorde sterkt inntrykk.

– Det er utrolig mange skjebner på ett sted. Nesten uten unntak var samtlige født inn i dophelvete. Det som gjorde mest inntrykk er at det er så kort vei mellom liv og død. En av dem holdt på å dø av overdose mens vi var der, forteller Fjelldalen.

Hun kjenner seg ikke igjen i påstanden om at det er bedre å sove på gata enn på hospits, utsagnet som gjorde at hun ville lage saken.

– Jeg har ikke fått det inntrykket. De får mat og har det varmt. Selv om du ikke ville latt bikkja di bo der, så er alt bedre enn gata, sier Fjelldalen.

AKTUELT NÅ