Hopp til innhold

Dette er russisk rullett

NRK fikk analysert ulovlige dopingmidler. Se bildekarusellen her.

NRK har i lengre tid jobbet med en sak om dopingproblemet i Norge. Kilder i Tollvesen, politi, dopingselgere og -brukere sier at så og si alt av dopingmidlene som brukes er produsert illegalt i Norge. Kokt sammen i garasjer og på kjøkkenbenker.

Hør NRK P2s Radiodokumentaren her: Nettradio: Doping for folk flest

VI la inn en annonse på en populær norsk nettside om doping der vi ba folk sende ham suspekte dopingprodukter, slik at de kunne bli testet. For å få en ekspertvurdering tok vi med varene til Norges laboratorium for dopinganalyse. De var på ingen måte overrasket over funnene.

Fire av 15 stoffer hadde store feil i forhold til hva etiketten lover. En av pillene var en ren forfalskning og inneholdt ingen steroider. En av oljene hadde bare ti prosent av virkestoffet som var oppgitt, og en tredje bare halvparten. Og et produkt hadde mye høyere konsentrasjon av steroider enn oppgitt.

Det betyr at det er ren russisk rullett hva dopingbrukerne får i seg.

Trikser med tilsetninger

Pofessor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse mener du aldri kan være sikker på hva midlene inneholder.

– Man blander sammen veldig mye rart. Dette at man setter til noe som gjør at brukeren virkelig føler virkningen, det er et triks som ofte blir brukt. Man tar litt anabole steroider og setter til efedrin eller koffein. Da føler man virkelig at det virker, sier professor Hemmersbach til NRK.

– Det som kommer i tillegg her er at det ikke har gått gjennom noen produktkontroll, at alt baseres på illegal innførsel og illegalt salg. Det er det som er en tilleggsbekymring, sier han.

Alvorlige bivirkninger

Nylig hadde Aker inne en alvorlig infeksjon. En melanotan-bruker endte opp på pustemaskin på sykehuset på grunn av blodforgiftning, og det var på grunn av at det var forurenset.

– Det er ikke tvil om at dette gir alvorlige bivirkninger. Vi har for eksempel sett flere hjerteinfarkt i ganske ung alder. Det gir en raskt tiltakende åreforkalkning hvis man bruker disse store dosene over tid, sier Hemmersbach.

Analysene har begrenset seg til å sjekke om innholdet av steroider stemte med etiketten. Ingen av stoffene ble testet for tungmetaller, andre tilsetningsstoffer eller bakterier.

Enorme mengder i toll og «hjemmelaget»

Omfanget av ulovlige midler er enormt. På de siste tre årene viser tall fra Kripos beslag av 150.000 Clenbutrol og andre ulovlige slankepiller. Melanotan eller Barbiedop blir stadig oftere beslaglagt. Som annen doping er det ulovlig å selge, men lovlig å bruke. Melanotan er særlig populært blant jenter og skal gjøre deg både brun, slank og kåt.

Norske tollere kommer daglig over ulovlige piller og utstyr til å produsere doping. Alt fra dunker med druekjerneolje til ferdige preparater.

– Da vi målte omfanget på Gardermoen en uke, kom vi opp i 160 000 piller i alle mulige former, sier en tollbetjent til NRK.

I forrige uke gikk Tollvesenet ut med tall som viste at problemet er enormt. Pakker inn til landet flommer over med ulovlige legemidler, slankemidler og kosttilskudd.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger