Hopp til innhold

NRK-programleder Niklas droppet ut av skolen: – Hadde trengt mer disiplin

TRONDHEIM (NRK): Da Niklas Baarli hadde ett år igjen på skolen, gadd han ikke mer.

Niklas Baarli (til høyre) fra Verdens Rikeste Land forteller at han er "dropout".

Valglogo

– Jeg fikk det ikke helt til å fungere fordi jeg brukte mer tid på å spille dataspill og ha det gøy med vennene mine enn på å gjøre skolearbeid. Til slutt så jeg ikke helt vitsen med å dra på skolen, med lang skolevei og lange dager, når jeg kunne sitte hjemme og spille dataspill i stedet, sier Niklas Baarli, som nå er programleder i NRKs Verdens Rikeste Land.

– Det var nok av folk som prøvde å få meg til å endre vaner, men det satt veldig langt inne. Jeg var en 18 år gammel gutt som ikke hadde struktur i eget hode.

Ville spille dataspill

Han satte punktum for skolegangen etter 2. klasse på videregående skole.

Niklas Baarli

SLUTTET: – Det var så mye annet som var spennende, sier Niklas Baarli om da han sluttet på skolen. Han mener han har vært heldig som har klart seg godt uten fullført skolegang.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Andre ting virket mye mer spennende, til tross for at han bare hadde ett år igjen på videregående.

– Når det eneste du vil er å spille dataspill og henge med venner, fremstår det året som en evighet, sier Baarli.

Hva kunne ha fått deg til å fullføre?

– Det måtte ha vært tydeligere rammer og regler, strengere forhold og ikke ansvar for egen læring – det fungerte i hvert fall ikke for meg. Mer kustus og strammere tøyler, så hadde jeg nok kanskje klart å fullføre.

Tre av ti dropper ut

Som skole-dropout ble han en del av en dyster statistikk.

Nesten 30 prosent av dem som begynte på videregående skole i 2009, hadde ikke fullført fem år senere.

Det tallet har holdt seg stabilt i flere år, til tross for at den ene regjeringen etter den andre har hatt klare ambisjoner om å få ned skolefrafallet. Ifølge Aftenposten har staten brukt 3,3, milliarder kroner på dette siden 1994, med liten effekt.

– Tallet har vært stabil siden 1994, vi strever med å få tallet ned. Det er satt inn mange tiltak, men det ser ikke ut til at det har hatt effekt, sier Sølvi Lillejord, professor i pedagogikk.

– Forskning viser at det som virker, er å bygge tettere relasjoner rundt eleven, at læreren snakker mer med eleven, sånn at det er noen til stede for eleven. Eleven ønsker seg noen å snakke med.

– Har vært heldig

Niklas Baarli mener han har hatt flaks som har klart seg godt uten fullført skolegang.

– Jeg hadde en ganske klar visjon om hva jeg skulle drive med allerede fra da jeg var 13 år. Jeg visste at jeg ville drive med radio, så da jeg hoppet av videregående, begynte jeg å jobbe i en lokalradio og jobbet meg videre derfra. Det fungerte fordi jeg var heldig.

– Hva kan du si til andre som vurderer å droppe ut?

– Det er i hvert fall lurt å tenke seg om tre ganger før man gjør det. Hvis du skal slutte på skolen, må du i hvert fall ha en ekstremt god plan, og du bør være klar for at det kanskje ikke går så bra.

Erna Solberg med Verdens rikeste land

MED STATSMINISTEREN: – Jeg har hatt flaks, sier Niklas Baarli om at han har klart seg godt. Her poserer ham sammen med programlederkollega i Verdens Rikeste Land Mathias Nylenna og statsminister Erna Solberg.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger