NRK kontaktet avsendere av hatmeldinger: «Jeg har aldri truet noen»

«Bang sier det snart» og «håper de tar deg landsviker*****, har mannen skrevet til et medlem i Refugees Welcome to Norway, men han nekter for at det er trusler.

avsender 1

MELDING: Mannen som sendte denne meldingen til Johanne Ulvang sier det ikke var en trussel.

Foto: privat

Da NRK kontaktet nær 60 frivillige som har engasjert seg for flyktninger og asylsøkere, fortalte halvparten at de har fått hets og trusler tilsendt i sosiale media, på tekstmeldinger og i telefoner.

De frivillige som har vært mest synlige i media har også fått tilsendt drapstrusler. Noen forteller at de får svært detaljerte beskrivelser av voldshandlinger avsenderen ønsker at skal skje med dem. Disse truslene har som regel anonyme avsendere.

Noen har likevel sendt meldinger med eget navn, og innhold som mottakerne oppfatter som truende. NRK tok kontakt med disse.

Her er svarene vi fikk.

«Jeg har aldri trua noen»

Johanne Ulvang er medlem i Refugees Welcome to Norway og har holdt appell på demonstrasjon om asylpolitikk. Ulvang forteller at hun valgte å gå til politiet etter at hun mottok en rekke meldinger fra samme mann.

– Jeg syns det var veldig ubehagelig at noen tenker noe sånt om meg. Det virket truende, for jeg visste ikke hvem han var, sier Johanne Ulvang.

Han skriver blant annet «bang sier det snart» og «håper de tar deg landsviker*****».

Da NRK tok kontakt med mannen var han ikke interessert i å snakke med journalister på telefon eller i direkte møte. Han skriver i meldinger på sosiale media at han ikke mente det som en trussel.

– Jeg har aldri truet noen i mitt liv. Jeg er verdens fredeligste person, skriver han.

– Kan du forstå at det framstår som en trussel når du skriver «bang sier det snart» eller «håper di tar deg landsviker *****»?

– Det har du rett i, skulle formulert det litt annerledes kanskje. Beklager til den det måtte støte.

– Mottakeren kontaktet politiet. Hva vil du si til det?

– Jeg vil si det er litt stakkarslig når jeg på ingen måte har trua henne.

meldinger03

SVARER PÅ FACEBOOK: Dette skriver mannen bak meldingen til Johanne Ulvang.

Foto: skjermdump

«Se hva som skjer»

Han gjentar at meldingene han sendte ikke er en trussel fordi han selv ikke mente det som en trussel. På spørsmål om hva han ville oppnå med meldingene svarer han følgende:

«For å få Norge islamiseres dag får dag, å med den fødlses raten (6.3) muslimer å ikke etniske norske har i forhold til nordmenn(2.2) slipper vi inn flere vil d om 200år være et muslimsk land! det må bare skje for mid del, jeg lever ikke da men skal man ta vare på di etnisk norske verdiene må dette stoppes! grensen stenges!! derfor må ho våkne opp å se hva som skjer å ossen ting frammover blir. beklager sterke ord, men sakte men sikkert tar di over landet vårt!»

Sendte bilde av sitt forslåtte ansikt

En mann sendte et bilde av ansiktet sitt til Kristina Quintano, med blod og flere synlige sår. Meldingene ble sendt som tekstmelding og ble oppfattet som svært sinte av Quintano.

– Det var første gang jeg opplevde og jeg følte meg veldig naken og filterløs. Det var såpass ubehagelig at jeg kontaktet politiet, forklarer Kristina Quintano.

Mannen vil ikke stille til intervju eller la seg sitere, men avviser at han mente å true.

Bildet

'IKKE TRUSSEL': Mannen sendte et bilde av sitt forslåtte ansikt til Kristina Quintano. Hun forteller at hun reagerte veldig på meldingene som kom som SMS. Quintano sier hun kontaktet politiet. - Ikke for å anmelde, men fordi hvis noe skjedde ønsket jeg å ha sagt ifra på forhånd, sier Quintano.

– Noen andre brukte min konto

Flere av medlemmene i gruppa Refugees Welcome to the Arctic ble kjent i media da de forsøkte å hindre utsending av asylsøkere fra Vestleiren i Finnmark.

I en av meldingene skrev avsenderen at «når oppgjørets time kommer vil du og dine venner motta strengeste straff». Avsenderen sier at det ikke var han som sendte meldingen.

– Nei, det har jeg aldri skrevet. Jeg har derimot hatt problemer med at andre har hatt tilgang til Facebook kontoen min noe som er grunnen til at jeg etterhvert så meg nødt til å slette profilen og opprette en ny.

sviker

TOK OVER KONTOEN: Mannen som sendte denne meldingen på Facebook sier at noen andre sendte meldingen under hans navn. - Jeg syns det er forkastelig, sier eieren av kontoen.

Foto: skjermdump

Akkurat.

– Jeg har aldri sendt en slik melding. Jeg har vært logget på ganske mange steder og ikke alltid man husker å logge seg av igjen

– Denne meldingen ble sendt til en frivillig som har engasjert seg for asylsøkere i Norge. Hva syns du om meldingen selv?

– Det synes jeg er forkastelig. Huff, blir helt skjelven her.

– Mottakeren tolker meldingen som en trussel. Er det en trussel?

– Det ser ut som en trussel for min del og ja. «Oppgjørets time» høres ut som noe oppgulp fra høyreekstreme

– Hva syns du om at den er sendt fra din konto?

– Jeg synes som sagt det er helt forkastelig at den meldingen er blitt sendt i mitt navn, men kanskje mer skremmende at det sannsynligvis er noen i min omgangskrets som har disse meningene.

Lesvos

HATMELDINGER: Halvparten av de frivillige svarte at de opplever hetsende meldinger og trusselmeldinger. Kristina Quintano sier hun ikke vil slutte å dele opplevelser og erfaringer fra Lesvos, der hun reiser som frivillig.

Foto: Amanda Tunsberg

Seksualiserte meldinger

En middelaldrende mann sendte en rekke meldinger der han kalte de frivillige for «horer» og «landssviker».

hatytring01

'SYKE ****': Svært mange av meldingene de kvinnelige frivillige har fått inneholder kjønnsord og skjellsord som 'hore'.

– Meldingene du sendte inneholder skjellsord og trusler om vold. Er du enig i at det er trusler?

– Nei, det er ikke trusler. Jeg har aldri truet noen.

– Hva mente du da du skrev «snart står vi på døra di, landssviker hore»?

– Det er jo bare et uttrykk. Jeg mente det ikke sånn og det skjønner alle.

– Mottakeren oppfattet dette som en klar trussel. Kan du forstå at det oppfattes slik?

– Det er så typisk av norske medier å lyve om innvandring og asylsøkere. Dere forteller ikke sannheten. Det er løgn alt sammen. Da må man til andre medier på nettet.

Hvilke medier da?

– Vel, der finnes steder der jeg kan snakke fritt uten å bli kalt for rasist og sånt. Det er mange fra venstresiden som sender trusler og kaller oss for nazister og sånt. Det er like gale det.

Frivillige som trues fordi de hjelper flyktninger, bør politianmelde, sier Ingrid Aspelund i Norsk Folkehjelp.

– Redd for å ytre meg

Ulvang

ANMELDTE: Johanne Ulvang fikk uventet negative kommentarer etter at hun holdt en appell i en demonstrasjon og skrev om rasisme i et kommentarfelt på nettet. Ulvang valgte å gå til politiet med noen av meldingene.

Foto: privat

– Jeg anmeldte det fordi jeg syns ikke det er greit. Politiet gikk videre med det som en trussel, sier Ulvang.

Meldingen mottok hun i oktober 2015. For snart to uker siden fikk hun beskjed om at politiet har henlagt saken på grunn av ressursmangel. Ulvang oppfatter det slik at politiet tok anmeldelsen alvorlig.

– Jeg vil likevel råde andre til å anmelde for å markere at du ikke tolererer sånt, sier Ulvang.

Hun har vært med på å starte en avdeling i Refugees Welcome to Norway og deltar i gruppens arbeid i Trondheim. I januar holdt hun appell under en demonstrasjon, men det er ikke uten betenkeligheter.

– Det har blitt til at jeg nå kvir meg for å ytre meg.

SISTE NYTT

Siste meldinger