Hopp til innhold

NRK fikk støtte for Ari-intervju

RedaksjonEN valgte i forrige uke Ari Behn framfor legene Gilbert og Fosse. Det fikk de støtte for i Kringkastingsrådet i dag.

Viggo Johansen, Ari Behn og "Gaza-legene"
Foto: NRK

- Jeg forsvarer prioriteringen til RedaksjonEN, sa Hans Tore Bjerkaas i dagens K-råd.

Ønsket en begrunnelse

Grunnen til at kringkastingsrådet diskuterte denne saken var en seerklage som mente valget Behn fremfor Gaza-legene var provoserende.

- Det var et ekstraordinært provoserende valg av NRK at sladderstoff om kongefamilien ble prioritert fremfor noe som hadde med en alvorlig krig å gjøre, skrev Thomas Henden i sin klage til Kringkastingsrådet.

Se Ari Behn i Redaksjon EN 12. januar

Henden ønsket derfor en begrunnelse av de redaksjonelle valgene RedaksjonEN gjorde i forkant av sendingen.

Dette var et av temaene under dagens Kringkastingsråd. Samtlige av rådet medlemmer var usikre på om dette var en sak de egentlig burde behandle. Og størst diskusjon ble det rundt begrepet ”vesentlig”.

Redaksjonene er suverene i sine avgjørelser.

Kjellaug Nakkim, leder for K-rådet

- Ari ikke interessant

Ari Behn

Ari Behn var gjest i RedaksjonEn den 12.januar i år.

Foto: NRK

- Det Ari Behn måtte mene er ikke for meg interessant, men dette er ikke opp til meg å bestemme, dette er et redaksjonelt ansvar, sa rådsmedlem Finn Egil Holm.

- Dette er over grensen for hvilke saker vi befatter oss med. Helt isolert sett kan man si seg enig med klageren med tanke på at Gaza er viktigere enn Behn, men samtidig hører det med til bildet at Gaza hadde fått mye plass i andre NRK-programmer, sa Sigbjørn Molvik.

Enig med valget

Hallgrim Berg sa seg enig i at redaksjonene selv må avgjøre hva de skal sende, men støttet valget av Behn fremfor legene.

- Jeg synes RedaksjonEN gjorde et helt riktig valg, det er snakk om hva som har nyhetsverdi og hva som er dagferskt, sa Berg.

Henden reagerte også på at de to legene Mads Gilbert og Erik Fosse nærmest ble avvist i døren. Noe RedaksjonEN avviste og fikk støtte for av K-rådet.

- Det er ikke riktig at legene fikk beskjed om ikke å komme på vei inn i studio. Den beskjeden kom klokken 15, sa magasin og debattredaktør i NRK, Hilde Løchen.

- Ingen tvil om viktigheten

Men alle var ikke enige i at det var et riktig valg å takke nei til Gilbert og Fosse.

Erik Fosse og Mads Gilbert under pressekonferansen på Gardermoen mandag

Erik Fosse og Mads Gilbert under pressekonferansen på Gardermoen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg stiller meg uforstående til at man takker nei til to av Norges mest ettertraktede intervjuobjekter, for å velge en fra kongehuset. Dette burde jo egentlig vært et scoop, sa Grethe Fossum

RedaksjonEN påpekete i sitt svarbrev til Henden at krigen på Gaza hadde vært tema i alle sendingene uken før, og at de to legene ved flere anledninger har vært gjester i programmet.

- Det er ingen strid om viktighet i denne saken – vi mener selvsagt også at krigen på Gaza er viktigere enn det kongelige utspillet, sa vaktsjef Marianne Rustad Carlsen som hadde ansvaret for sendingen.

- Men vi kommer sist i rekken av debattprogrammer, og vil helst ikke bli en gjentakelse av alle de andre programmene, derfor hender vi at vi velger bort det de andre programmene har prioritert.

Løchen påpeker også at Gilbert og Fosse var gjester i Dagsnytt Atten og med i Dagsrevyen samme kveld, samtidig som de fikk tilbud om å være med i programmet I kveld senere på kvelden.

Full tillit til RedaksjonEn

Magasin og debattredaktør Hilde Løchen sto fortsatt for sitt valg, men innrømte at hun kanskje ikke ville gjort det samme en gang til.

- Jeg står for avgjørelsen men ville kanskje gjort noe annet en annen gang, sa Løchen.

Rådets formann, Kjellaug Nakkim konkluderte derfor med at K-rådet har full tillit til RedaksjonEN og til de valgene de tar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger