NRK Meny
Normal

NRK beklager valgtabbe

Forhåndstemmene gitt til Arbeiderpartiet ble omtalt ti minutter før sperrefrist under NRKs valgsending. Dette er brudd på reglene.

Tabbe, NRK. Arbeiderpartiets valgvake i Oslo.

Under NRKs direktesending ble det snakket om prognosene for Arbeiderpartiet ti minutter før mediene kan publisere disse. Både prognosene for landet og Bergen ble nevnt.

Foto: NRK/Skjermdump fra direktesending

Valglogo
Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim, redaktør for valgnatten i NRK, legger seg flat.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Vi er fryktelig lei oss og vi beklager, sier redaktør for valgnatten i NRK, Kyrre Nakkim, til NRK.no.

Det er klare regler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet at mediene ikke kan publisere valgresultater eller prognoser før stemmelokalene har stengt.

Lokalene stengte klokken 21 mandag kveld. NRK omtalte forhåndsstemmene som er gitt til Arbeiderpartiet allerede klokken 20.48.

– Dette er en tabbe. Vi har klare rutiner på dette og reglene var godt kjent for alle i redaksjonen. Likevel ser vi nå at vi må gå gjennom prosedyrene våre, sier Nakkim.

Brudd på Valgloven

Regelen eksisterer for å forhindre at velgere som enda ikke har stemt skal bli påvirket.

I Valgloven står det:

«Formålet med loven er å legge forholdene til rette slik at borgerne ved frie, direkte og hemmelige valg skal kunne velge sine representanter til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer.»

– I og med at dette skjedde så kort tid før valglokalene stengte, påvirker det nok ikke valgresultatene, sier Nakkim.

Paragraf 9-9 i Valgloven handler om offentliggjøring av valgresultater og prognoser. Den sier:

«Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen mandag.»

Pinlig for NRK

Nakkim sier at dette først og frem er pinlig for NRK.

– Dette er et brudd på det regelverket vi så inderlig vel vet at vi må holde, sier Nakkim.

Medietilsynet kan ilegge gebyr til mediehusene som bryter regelen. Dette gebyret varierer med regelbruddets alvorlighetsgrad. Gebyret kan være på inntil 2,5 millioner kroner.

Når gebyr ilegges, tas det flere hensyn. I tillegg til at Medietilsynet vurderer overtredelsens grovhet, ser de blant annet også på om foretaket ved retningslinjer, instruksjon, opplæring, kontroll eller andre tiltak kunne ha forebygget overtredelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger